Likudovi jastrebovi protiv Palestine i Sharona

14.05.2002.
u 00:00

Palestinski predsjednik Yaser Arafat - koji je jučer prvi put ove godine napustio Ramalu radi obilaska Zapadne obale - nazvao je "uništenjem mirovnog sporazuma iz Osla" nedjeljnu odluku Likuda, stranke izraelskog premijera Ariela Sharona, kojom se usprotivila osnutku države Palestine. Osim ugrožavanja daljnih pregovora o bliskoistočnu miru, Likudovo "ne" Palestini označava i početak kraja Sharonove vladavine budući da su ga nadglasale pristaše bivšeg premijera i njegova stranačkog suparnika Benjamina Netanyahua.

Središnji odbor Likuda prihvatio je u nedjelju navečer, na kraju burne sjednice u Tel Avivu, rezoluciju kojom se protivi svakom stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi. Prethodno je tajnim glasovanjem, sa 59 naprama 41 posto glasova, odbijen Sharonov prijedlog da se odgodi glasovanje. Unatoč njegovu upozorenju da će to "pojačati međunarodni pritisak na Izrael i vezati mu ruke u pregovorima", Likudovo članstvo odlučilo se za prijedlog Netanyahuove frakcije "jastrebova". Nije pomoglo ni Sharonovo podsjećanje stranačkih kolega da je Netanyahu skinut s vlasti upravo zbog "rukovanja s Arafatom" i pristanka na sporazum iz Osla te predaju teritorija Palestincima. Sharon je rekao da će "poštovati odluku stranke, ali da će i dalje težiti miru" prije nego što je zvižducima ispraćen iz dvorane.

Ministar vanjskih poslova Shimon Peres nazvao je jučer rezoluciju "tragičnom za Izrael" kazavši kako razumije da je riječ o političkoj bitki, ali i da je uvjeren da bi Netanyahu kao premijer pristao na osnivanje palestinske države. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da je time otkriven pravi motiv izraelske ofenzive - izbacivanje milijuna Palestinaca iz Izraela. Erekat tvrdi da je spor Sharona i Netanyahua tek "taktičko razmimoilaženje". Bijela je kuća objavila da i dalje podupire stvaranje palestinske države "uz bok s Izraelom". Šef diplomacije Europske unije Javier Solana kazao je da žali zbog Likudove odluke jer se "do mira može samo stvaranjem države Palestine".

Palestinskom vođi Arafatu Izrael je jučer dopustio turneju Zapadnom obalom, prvi izlazak iz Ramale od lanjskog prosinca. Putujući jordanskim helikopterom, jer su njegove letjelice uništili Izraelci početkom travnja, obišao je Betlehem, Jenin i Nablus, poprišta najžešćih sukoba tijekom izraelske vojne operacije "Bedem". Unatoč olabavljenu vojnom stisku, na Zapadnoj su obali jučer ubijena dva Palestinca za navodnog pokušaja napada na izraelske vojnike. (B. Ke., agencije)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije