Više prihoda

Linić: Nema nedodirljivih! Ako treba i Čačić i ja ćemo u Poreznu

\'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Izglasavanje povjerenja novoj Vladi na sjednici Hrvatskog sabora. Slavko Linic. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/PIXSELL
09.05.2012.
u 18:54

– Ako se ukažu nelogičnosti i Čačić će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno iako sam ministar financija – komentirao je za RTL Slavko Linić

– Uveli smo veću disciplinu u plaćanju poreza, prihodi su proračuna viši, baš kao što smo planirali. Konzervativni način sastavljanja proračuna pokazuje da je Vlada bila u pravu. Ono što smo predvidjeli, to se i ostvaruje – komentirao je za RTL Danas ministar financija Slavko Linić povećanje prihoda državnog proračuna koji je u prva četiri mjeseca za 5,6 posto viši nego u istom razdoblju prošle godine.

– Moramo zaustaviti prijevremeno umirovljavanje, prosječna je starost umirovljenika 52 godine. Bitka da se u mirovinu odlazi sa 65 godina trenutačno je za nas najvažnija. Moramo se boriti za otvaranje radnih mjesta i za investicije da one promjene koje će uslijediti ne završe na mirovinskom fondu nego na nekom novom radnom mjestu – rekao je Linić.  

Osvrnuo se i na smanjivanje broja zaposlenih u ministarstvima.

– U Ministarstvu financija nema više prekovremenih iznad deset sati, nema više ugovora o djelu ni onih privremenih ugovora, a to je ono na čemu ćemo inzistirati u svakome ministarstvu – kaže ministar financija.

Komentirao je i veća ovlaštenja porezne uprave koja preko OIB-a uspoređuje prihode građana s imovinom i plaćanjem poreznih obveza.

– Nema više nedodirljivih. Sustav OIB-a već je nekoliko godina u praksi i taj sustav na vrijeme upozorava o nelogičnostima poreznih prijava, no ljudi to nisu provjeravali ni radili. Od prvoga siječnja jednostavno se slijede podaci koje nam taj sustav nudi i mora se obraditi svatko tko je u nesrazmjeru prihoda i plaćanja poreznih obveza – zaključuje Linić. Na pitanje zašto se to nije prije radilo odgovara kako je za to kriva politika.

Hoće li i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić biti pozvan u Poreznu upravu budući da je i sam rekao da ima prihode manje od tisuću eura mjesečno, a u imovinskoj kartici vrijednost imovine zajedno sa suprugom mu je 31 milijun kuna, Linić odgovara:

– Pretpostavljam da je upitno što svatko od njih ima, ali ako se ukažu nelogičnosti i on će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno iako sam ministar financija.

S druge strane, ravnateljica Porezne uprave Nada Ćalović-Smiljanec za vijesti 24sata TV-a kaže kako Porezna uprava dosad nije dobro radila te da moraju biti efikasniji.

– Nama nisu bitna imena, bitno nam je da kada se upali crvena lampica u računalu krenemo u posao. Provjeravaju se osobe koje imaju vrijednu imovinu, a nemaju nikakve prijavljene prihode – pojasnila je. Kaže kako je Hrvatska presiromašna zemlja i da trebamo stvoriti klimu da se porez mora plaćati kako bi država građanima mogla ponovno vraćati taj dio novca.

Komentara 98

DU
Dudek
21:39 09.05.2012.

Liniću ne u poreznu upravu- u Zatvor Remetinac.

KD
KRIVOSPERMIČNI DeNAtizator
22:35 09.05.2012.

čačićeva nelogičnost od samo 60 mil eura šteta!

Avatar puky
puky
19:19 09.05.2012.

... hvale se komunisti kako \"dobro\" pune proračuna ?!?! ... da su povećali PDV na 30% još bi ga bolje punili ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije