180.000 bogataša

Linić odlučio: Hrvatima stiže i šesti porez na nekretnine

'15.02.2012., Zagreb - Sjednica GSV-a odrzana je Ministarstvu rada. Slavko Linic . Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
29.04.2012.
u 10:00

Nekretnine se u nas već oporezuju s pet vrsta poreza: na kuće za odmor, na dohodak od najma, na dohodak od prodaje, na promet pri nasljeđivanju i darovanju i na promet u slučaju kupoprodaje nekretnina

Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od namjere da ove godine predloži, a od iduće uvede, novi porez na imovinu.

Bogati nekretninama

– Smatram da je čovjek koji ima stan u Zagrebu i vikendicu na moru bogat čovjek – ponovio je ovih dana Linić. S tom će se izjavom složiti mnogi ekonomisti koji godinama upiru prst u činjenicu da više od 90% Hrvata živi u vlastitoj kući i stanu, a još k tome 180.000 obitelji ima vikendicu. Prema njemačkim standardima, gdje u privatnim stanovima i kućama živi 30-40 posto višeg i srednjeg sloja, Hrvati su natprosječno bogati nekretninama, a takva je situacija i u bivšim komunističkim državama, gdje se vodila politika jeftinih i svima dostupnih nekretnina. Treba li na građane udariti porez nakon što su izmrcvareni dvadesetogodišnjim tranzicijskim razdobljem, čiji je rezultat bio četiri puta veći broj umirovljenika, dvostruko manje zaposlenih, dramatičan pad proizvodnje, ogromna porezna presija i potpuni gubitak srednjeg sloja? Vladajući na to pitanje sada daju potvrdan odgovor, ni oporba nije daleko od toga da ih podrži, a mišljenja stručnjaka su različita. Marina Kesner Škreb, analitičarka Instituta za javne financije, podsjeća da se nekretnine u nas već oporezuju s pet vrsta poreza: na kuće za odmor, na dohodak od najma nekretnina, na dohodak od prodaje nekretnina, na promet pri nasljeđivanju i darovanju i na promet u slučaju kupoprodaje nekretnina. Osim toga, na sve se nekretnine plaća komunalna naknada, koja i figurira kao neka vrsta poreza.

Ministarstvo financija još nije nikome dostavilo radnu verziju zakona, a u javnosti se vrti niz varijanti, od toga da se porez ne bi plaćao na nekretnine u kojima se živi do toga da bi sve nekretnine do 100.000 eura bile oslobođene poreza, a na vrijednost veću od te obračunavale bi se dvije porezne stope: s 0,5 posto oporezivale bi se dodatne nekretnine u vrijednosti od 100 do 200 tisuća eura, a s 1-2 posto vrijednost imovine veća od 200.000 eura. Bila bi i razlika služi li imovina za stanovanje, odmor, poslovanje, iznajmljivanje ili je neiskorištena. Linić dodatno upire prstom u zemljište i lobije koji navodno blokiraju gospodarsku aktivnost i čekaju da im cijene narastu.

Pokušavaju prodati

Sama najava uvođenja poreza uznemirila je građane pa agenti za nekretnine kažu da je sve više ponuda za prodaju, pogotovu na moru, no malo kupaca. No, tek kad se objave iznosi stopa kojima će se oporezivati nekretnine moguće je procijeniti koliko će novi porezni pritisak biti žešći. Hrvatska ima jedan od najvećih PDV-a u Europi, jednako kao i jednu od najvećih stopa poreza na dohodak (40%, plus prirez), visoke socijalne doprinose pa bi veći porez na imovinu bio omča oko vrata.

Ključne riječi

Komentara 475

ZI
zigizagi
10:44 29.04.2012.

Ovo je strava! E pa na idućim izborima u inat ću glasati za HČSP! Dosta mi je ovih demokratčića koji samo znaju kako muljati i krasti. Očito je radikalna opcija jedina koja može napraviti neke promjene.

OB
-obrisani-
11:37 29.04.2012.

Rece ja da ce oni pocet u sunke sa tavana da nam skidaju !

LO
loza
10:33 29.04.2012.

Porez na dohodak nekretnine je porez na dohodak, a ne porez na nekretnine. Tako da ima dva poreza manje. Nekretnine neophodne za život se svugdje smatraju luksuzom pa gdje je onda problem kod nas. Da se kvalitetno odvoji luksuz od potrošne robe možda bi potrošna roba bila jeftinija kao i vani. Problem je u tome što netko ima nekretnine recimo vrijednosti 200000€, a plaću 4000kn. I onda dolazi do problema. Nažalost takvih ljudi nije malo i trebala bi vlada sagledati i taj problem. Druga stvar naše cijene nekretnina su prenapuhane baš iz toga razloga što pojedinici slobodno mogu gomilati nekretnine i to im nije nikakvo opterećenje. Ovo bi moglo pomoći u tome da se cijene nekretnine/najma možda malo spuste. Ima pregršt nekretnina koje zjape prazne, u kojima nitko nema namjeru živjeti a vlasnik ih prodaje po nerealno visokim cijenama, jer mu ta nekretnina nije opterećenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije