Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam u Osijeku

Lovci složni: Zakon o lovstvu je zastario, treba riješiti problem šteta od divljači u poljoprivredi

Osijek: 19. Salori – sajam lova, ribolova i turizma
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
12.04.2024.
u 16:50

Štete za lovce i lovoovlaštenike postaju neizdržive i višestruko prelaze iznose lovozakupnina što dovodi do ekonomske neodrživosti - rekao je Ivica Budor

Hrvatski lovački savez u suorganizaciji s Ministarstvom poljoprivrede održao je u petak, u sklopu 19. Sajma lova, ribolova i turizma SALORI u Osijeku, panel raspravu na temu šteta od divljači u poljoprivredi kako bi ukazao na gorući problem s kojim se susreću poljoprivrednici, lovci i lovoovlaštenici. Na panel raspravi o problematici su raspravljali Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Maja Firšt, sudski vještak te Adam Balatinac, vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje. Hrvatski lovački savez stajališta je da su zakonski okviri stari te da je potrebno što prije izmijeniti Zakon o lovstvu kako bi se riješio problem.

- Novi zakon treba jasno odrediti obveze institucija, poljoprivrednika i lovoovlaštenika te jasno propisati tko je vlasnik divljači, odnosno kome divljač pripada i tko za nju snosi odgovornost. Štete za lovce i lovoovlaštenike postaju neizdržive i višestruko prelaze iznose lovozakupnina što dovodi do ekonomske neodrživosti - rekao je Ivica Budor.

Osijek: 19. Salori – sajam lova, ribolova i turizma
1/9

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić istaknuo je kako je divljač sastavni dio prirode te kako ovdje posebice do izražaja dolazi odnos lovoovlaštenika i drugih korisnika, jer je za uspješno sprječavanje šteta neophodno poduzimanje preventivnih mjera.

- Posljednjih šest godina Vlada i resorno ministarstvo uložili su više od 30 milijuna eura uložilo u razne oblike prevencije, isplate šteta ili osiguranja. Novim Zakonom o lovstvu koji je predviđen u što skorije vrijeme riješit će se i nadoknade šteta u poljoprivredi koje će Vlada preuzeti - kazao je Pavić. 

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, istaknuo je kako je potrebno naći rješenje za nastale probleme kako bi i dalje radili u suživotu s prirodom, "jer je jelenska divljač u Baranji bila i prije nas, a biti će i poslije nas“.

POVEZANI ČLANCI:

- Svi izazovi u lovstvu i poljoprivredi, pa tako i štete od divljači, mogu se uspješno riješiti poštujući zakonske propise odnosno propisane mjera za njihovo sprječavanje. Uspjeh je moguć sinergijskim radom svih dionika, prvenstveno lovoovlaštenika i poljoprivrednih proizvođača, uz potporu tijela nadležnih za pitanja lovstva, odnosno ministarstava i Hrvatskoga lovačkoga saveza, ali i jedinica područne i lokalne samouprave. Za uspješno rješavanje, ali i prevenciju problema, potreban je kontinuirani stručni i znanstveni rad, u čemu značajno mogu pomoći stručne i znanstvene institucije - istaknuo je prof. Florijančić. Adam Balatinac, vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje, naglasio je kako je potrebno što prije nešto poduzeti da se riješi problem, "jer bi sutra već moglo biti kasno“.

- U potrazi za ravnotežom između poljoprivrede i očuvanja prirode, ključna je suradnja i odgovorno upravljanje sa divljači a sve kako bismo minimizirali štetu na usjevima i nasadima, a istovremeno očuvali našu divlju faunu. Kroz zajednički rad i dijeljenje znanja, možemo postići održivu harmoniju između čovjeka i prirode - navela je Maja Firšt, sudski vještak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije