Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNOŠENJE PIRATICA U ZATVOR

Mafalani, Musliu i Šepak osuđeni na kazne u rasponu od šest do 10 mjeseci zatvora, Mafalanijevoj majci uvjetna kazna

Zagreb: Objavljena je presuda Robertu Teodoru Šepeku, Amiru Mafalaniju, Branki Mafalani i Armendu Musliju zbog unosa piratskih CD-a u Lepoglavu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
04.07.2024.
u 12:02

Mafalani je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet mjeseci zatvora, dok je Musliu osuđen na 10 mjeseci zatvora. Na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zatvora osuđen je i Robert Teodor Šepak, bivši zaposlenik Kaznionice u Lepoglavi

Jedna od luđih priča hrvatskog pravosuđa, u kojoj je jedna majka svome sinu osuđenom za ubojstvo u Kaznionicu u Lepoglavi slala DVD-ove s piratskim filmovima i glazbom, okončana je izricanjem nepravomoćne presude na zagrebačkom Županijskom sudu. Spomenuta majka Branka Mafalani, koja je kao i njezin sin Amir Mafalani priznala krivnju, jedina je dobila uvjetnu osudu. Uvjetno je osuđena na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Njezin sin Amir Mafalani te Armend Musliu, obojica na izražavanju višegodišnjih kazni zatvora, osuđeni su na zatvorske kazne.

Mafalani je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet mjeseci zatvora, dok je Musliu osuđen na 10 mjeseci zatvora. Na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zatvora osuđen je i Robert Teodor Šepak, bivši zaposlenik Kaznionice u Lepoglavi koji jedini od osuđenika nije priznao krivnju tijekom suđenja. Prema optužnici, Branka Mafalani svome je sinu te Armendu Musliu u Lepoglavu slala pakete s piratskim filmovima i glazbom, a da se to ilegalno unese u Kaznionicu, omogućili su joj djelatnici Kaznionice Marjan Končevski i Robert Teodor Šepak. Končevski je osuđen i prije početka suđenja jer je priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om.

Amir Mafalani služi kaznu zbog svoje uloge u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, a Musliu zbog otmice i ubojstva Jure Bajde. Šepak se teretio da je pošiljke sa  zabranjenim DVD-ima, na kojima su bili snimljeni filmovi, koncerti i pornići, a koje mu je slala Branka Mafalani, dostavljao Mafalaniju i Musliu. Za to nije dobivao nikakvu naknadu, nego je to, po svemu sudeći, činio iz usluge Obrazlažući nepravomoćnu presudu, predsjednik sudskog vijeća sudac Vjeran Blažeković, kazao je da su svi okrivljenici osim Šepaka priznali krivnju, a da su njihova priznanja potvrđena i drugim dokazima.

POVEZANI ČLANCI:

– U svojim iskazima djelatnici Kaznionice iskazivali su da se pošta zatvorenika otvara te da se DVD-ovi i CD-ovi, ako se nađu, oduzimaju uz potvrdu. Zatvorenicima je po unutarnjem pravilniku dopušteno imati 30 DVD-ova, no svi moraju biti legalni. Iskazivali su i da je okrivljeni Šepak bio službena osoba te da nije postupao po pravilima kućnog reda niti je nadzirao pošiljke osuđenika. Nije ni ono što je našao predao osiguranju iako je trebao. Ta pravila njemu su bila poznata jer je u Kaznionici radio od 2009., pa sud nije povjerovao njegovoj obrani u kojoj je naveo da nije znao da  zatvorenici mogu imati samo 30 DVD-ova i to legalnih. U pretragama ćelija zatvorenika nađeno je 46 piratskih DVD-ova – kazao je sudac Blažeković u obrazloženju nepravomoćne presude.

Obrazlažući kaznu koja je izrečena Šepaku kazao je da mu je olakotnim cijenjena neosuđivanost i protok vremena, dok mu je otegotnim cijenjena upornost u činjenju djela. – Za ovo kazneno djelo zapriječena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Izrečena vam je minimalna zatvorska kazna  jer je sud smatrao da ste postupali bez imalo samokritičnosti, odgovornosti i svijesti. Svojim ste ponašanjem stvorili dojam da se u kaznionicu mogu unijeti nedopuštene stvari, a svojim ste ponašanjem omalovažili ostale djelatnike kaznionice koji su primjenjivali pravila i strogo se držali propisa – kazao je sudac Blažeković

Šepak više nije djelatnik Kaznionice u Lepoglavi jer je podnio zahtjev za umirovljenjem. Mora platiti i 400 eura sudskih troškova, dok Branka Mafalani mora platiti 300 eura sudskih troškova. Amir Mafalani i Musliu oslobođeni su plaćanja sudskih troškova. 

FOTOGALERIJA Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogađate li o kojoj se radi?

Zagreb: Objavljena je presuda Robertu Teodoru Šepeku, Amiru Mafalaniju, Branki Mafalani i Armendu Musliju zbog unosa piratskih CD-a u Lepoglavu
1/13

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije