Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašen krivim

Majoru Mediću 14 godina zatvora za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima

Osijek: Stipo Mlinarić svjedočio na suđenju majoru Vojislavu Mediću
Borna Jaksic/PIXSELL
15.05.2024.
u 12:16

Optuženik od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić

Vojislav Medić, umirovljeni istražni sudac Vojnoga suda u Beogradu i major JNA, proglašen je krivim za ratni zločin nad zarobljenim vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima. Osuđen je na 14 godina zatvora. Ostaje u istražnom zatvoru, gdje je pune dvije godine. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

Ispitivač u logorima

Po optužnici, kao ispitivač u logorima, Medić je zlostavljao zarobljenike – udarao ih pendrekom, davao odobrenje stražarima da ih tuku, i tako ih prisiljavao da daju iskaze kakvi su njemu odgovarali. Tražio je, primjerice, od branitelja da priznaju "broj srpske djece koju su zaklali".

Vojislav Medić iz Beograda uhićen je u lipnju 2022. na graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u Hrvatsku, gdje ima roditeljsku kuću. Od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić. Niz je branitelja, pak, na prepoznavanju u policijskoj postaji nakon njegova uhićenja upravo u Medića pokazao prstom kao u ispitivača i zlostavljača iz Stajićeva i Sremske Mitrovice.

– Svim svjedocima pokazivana je moja fotografija iz filma o Antonu Kikašu i svima je sugerirano da sam ja taj Medić koji ih je zlostavljao. Gotovo svi svjedoci povezuju me s navodnim boravkom u Vukovaru kod Blage Zadre. U odnosu na mene, sve je to apsolutna izmišljotina jer ja tamo nikada nisam bio. Ne mogu sporiti da su vidjeli nekoga drugoga, a zasluga da taj boravak pripisuju meni pripada određenim strukturama, među ostalim i policijskim istražiteljima – rekao je optuženi Medić u svojoj završnoj riječi koja je trajala više od tri sata.

VEZANI ČLANCI: 

Na popisu žrtava koje je ispitivao i zlostavljao u logorima jesu, po optužnici, i Stipo Mlinarić Ćipe te Tomislav Josić, saborski zastupnici Domovinskog pokreta. – Utvrđeno je da ste bili u štabu Blage Zadre u ljeto 1991., kao i da ste ispitivali zarobljenike u logoru, zlostavljali ih i zapovijedali drugim stražarima da ih zlostavljaju. Utvrđeno je i da se ne radi o zamjeni identiteta, niti da vas netko bez razloga tereti. Svjedok Ivan Kovačić rekao je kako vas je vidio u štabu Blage Zadre i kasnije u logorima, a kako on ni jednom riječju nije rekao da ste ga maltretirali, zasigurno se može utvrditi da govori istinu – obrazložio je sudac Mirko Ljubičić.

Jedan je svjedok, podsjetio je, rekao da je toliko vrištao od bolova da mu je Medić stavio smotani papir u usta. – Vaša tvrdnja da ste bili obični sudac istrage na Vojnom sudu u Beogradu i da niste mogli zbog posla napustiti radno mjesto, pa tako ni biti u logorima, pobijena je dokazima. Niste bili obični istražni sudac, već osoba od povjerenja obavještajne službe – dodao je Ljubičić. – Niste niti jednom riječju izrazili kajanje, što je otegotna okolnost – nastavio je sudac.

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković u izjavi novinarima najavio je žalbu na presudu, kazavši kako je zaprepašten presudom. "Ovakvo što nisam nisam očekivao", dodao je. Kaže da je teško braniti čovjeka, koji je, kako tvrdi, "osuđen prije nego što je podignuta optužnica, kojeg je osudila javnost pa i ovo sudsko vijeće". "Osobito ovo vijeće čije je izuzeće tražio optuženi i koje je samo odlučilo o vlastitom izuzeću u dva navrata. Drugo nismo ni očekivali."

Smatra da je obrazloženje presude "nevjerojatno". "Naime, tvrdi se da je on bio sudac Vojnog suda u Beogradu, što je cijeli život, ali i da je valjda u slobodnom vremenu svaki dan skoknuo popodne do Vukovara, preko vatrenih linija, pa se vraćao sutradan raditi, i na taj način sudjelovao u štabu Blage Zadre u obrani Vukovara. A onda je nakon pada Vukovara bio ispitivač u logorima. Ta teorija ne "drži vodu", ne znam tko bi se zdravog razuma tako svaki dan izlagao pogibelji. Na koncu se postavlja tvrdnja da je bio blizak obavještajnim krugovima JNA", kazao je. "Kojim to dokazom dokazuju? Nijednim. Sve što drugo imamo reći reći ćemo u svojoj žalbi. Sve što mogu reći da su u laži kratke noge", zaključio je.

>>> FOTO U marini u Medulinu ostale samo čađave olupine, vatra progutala stotine tisuća eura

Osijek: Stipo Mlinarić svjedočio na suđenju majoru Vojislavu Mediću
1/16

Komentara 13

Avatar NE oprostiti NE zaboraviti
NE oprostiti NE zaboraviti
12:31 15.05.2024.

koliko i kad če dobiti Stanimirović i Vukovarski silovatelji koji se slobodno šetaju po Vukovaru

FA
Fake
12:32 15.05.2024.

Šteta što nije dobio i više.

DO
doktorica
12:34 15.05.2024.

sigurno nije sam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije