FORT NOVOSEL

Medalja časti, ime ulice i mjesta sinu hrvatskih doseljenika u SAD-u

Vojna baza u Alabami
Foto: Franjo Bertović
1/5
15.04.2024.
u 17:35

Michael Novosel bio je izvanredni vojnik, pilotski instruktor i pilot od iznimne vještine i hrabrosti. Medalju časti, američko najviše vojno priznanje, primio je za iznimne zasluge

U Saveznoj Američkoj Državi Alabami ulica i mjesto imenovani su imenom Michael J. Novosel, sina hrvatskih doseljenika iz Donje Jelse, nedaleko Karlovca. Michael J. Novosel bio je vrhunski pilot američke vojske koji je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, Korejskom ratu i ratu u Vijetnamu.

Američki predsjednik Richard Nixon 1971. odlikovao ga je Medaljom časti za iznimne zasluge a prošle godine, 2. travnja 2023. imenovana je jedna od ulica njegovim imenom i mjesto u Fort Novosel. Pošto je ovdje smještena vojna baza za obuku pilota tako je i baza dobila ime Fort Novosel.

Foto: Franjo Bertović

Michael Novosel bio je izvanredni vojnik, pilotski instruktor i pilot od iznimne vještine i hrabrosti. Medalju časti, američko najviše vojno priznanje, primio je za iznimne zasluge: spasio je iz neprijateljskog obruča 29 vojnika leteći svojim helikopterom vrlo nisko i uz neprestanu neprijateljsku vatru. U obruč je sletio 15 puta da bi izvukao svoje suborce izložen životnoj opasnosti. Bila je to izuzetna hrabrost, pouzdanost i humanost da sačuva živote svojih suboraca. Novosel je u vojnoj misiji u Vijetnamu spasio 5.589 ranjenika služeći u spasilačkoj ekipi.

Brigadni general Tomislav Galić i vojni ataše u Veleposlanstvu RH u Washingtonu DC organizirao je dolazak veleposlanika Pjera Šimunovića, novinarke HRT Branke Slavice, John Novosela – sina Michael Novosela te potpredsjednika Hrvatske bratske zajednice Franje Bertovića i autora ovog izvješća. Naš dolazak u Fort Novosel bio je 11. i 12. travnja 2024.

Primljeni smo s izrazima prijateljstva i gostoljubivosti od vojnih časnika i komandira baze generala bojnika Michael C. McCurry. Pružila nam se je prilika u dvodnevnoj posjeti razgledati vojnu bazu za obučavanje kadeta, muzej i helikopter kojim je upravljao Michael J. Novosel te mnoge druge. Bilo je sve interesantno i poučno s izvanrednim osjećajima ponosa na našeg američkog Hrvata koji je primio ovako veliko odličje i priznanja.

VIDEO Napad nožem u Sydneyu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije