Ivica Žulj, šef kuhinje u Termama Jezerčica, novi je Zagorski chef. Titulu najboljeg zagorskog kuhara izborio je na kulinarskom spektaklu Krapinsko - zagorske županije, natjecanju u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica, na kojem je sedam vrhunskih kuhara imalo zadatak pripremiti glavno jelo i desert od mesa domaće patke, buče, bučinog ulja, koštica te bagremovog meda. Taj je med bio i središnja tema manifestacije, jer je u procesu registracije Županijske robne marke “Bagremov med zagorskih brega”. Kuhače su u kulinarskom showu ukrstili i Mislav Božić iz Hotela Villa Magdalena, kojem je pripalo drugo mjesto, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, koji je treći, te Zdravko Semenski iz Stare škole, Kristijan Jurić iz Bluesun Hotela Kaj, Josip Kolar iz Termi Tuhelj i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak.
Zahtjevni žiri
Stručni žiri koji su činili Ivica Štruml, Branko Čukelj i Božica Brkan ocjenjivao je izgled, miris, okus jela, preciznost termičke obrade, maštovitost, kreativnost, tematsku sljedivost te harmoniju jela, a Ivica Žulj oduševio ga je jelom koje je nazvao Simfonija zagorski breg. – Nisam očekivao pobjedu, a tajnu recepta neću odati, no teško je bilo komponirati ove sastojke, iako s njima imam iskustva – rekao je zagorski chef Žulj. Predsjednik žirija Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace, rekao je da ga je zadivila kvaliteta svih pripremljenih jela.
- Namirnice su zahtjevne, no nitko nije puno pogriješio. Desert su bili zaista maštoviti i već se veselim natjecanju iduće godine. Pobjedniku je prvo mjesto donijela harmonija okusa – objasnio je Štruml. Posjetitelji Jezerčice mogli su kuhare na djelu pratiti putem video zida, ali uživati i u bogatom popratnom programu, te degustaciji zagorskih delicija poput meda, zagorskog purana, štrukli, Babičinih kolača, te odličnim zagorskim vinima poznatih zagorskih vinara. Na sajamskoj izložbi moglo se i kupiti autohtone zagorske proizvode, te pogledati, kako je istakla i županica Sonja Borovčak, sve najbolje što Zagorje nudi. A ono što su vidjeli svidjelo se i ministrima Siniši Hajdašu Dončiću, Veljku Ostojiću i Mihaelu Zmajloviću.
Štrukle bi nosio doma
Ministru turizma Ostojiću najviše su se svidjele štrukle pa bi ih mogao pojesti cijeli pladanj, rekao je, uz čestitke organizatorima, dok je ministar Zmajlović pohvalio odlična zagorska vina te otkrio da kako mu je supruga iz Zagorja, često koristi te namirnice, posebno bučino ulje, dodavši da bi način na koji Krapinsko-zagorska županija promovira svoj proizvod trebale slijediti i ostale regije hrvatske. Hajdaš Dončić je istaknuo: - Zagorski chef dobar je način za popularizaciju autohtone kuhinje, a naglasak na autohtonoj hrani i zdravim namirnicama je budućnost turizma.