PROMO

Međunarodna konferencija o ulozi NATO-a: Izazovi i sigurnosni poredak u Europi

Atlantsko vijeće Hrvatske
24.09.2024.
u 16:52

Uz podršku Ureda NATO-a za javnu diplomaciju (NATO PDD), Atlantsko vijeće Hrvatske organizator je višednevne međunarodne konferencije pod nazivom: “Uloga NATO-a u složenom i međusobno povezanom svijetu u oblikovanju budućnosti europskog sigurnosnog poretka”, koja će se održati od 26. do 29. rujna 2024. u hotelu Pinija u Petrčanima.

Uz posebnu organizacijsku podršku mladihatlantista iz YATA Hrvatske, konferencija će, kroz predavanja renomiranih međunarodnih stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti, dati uvid u više perspektiva uloge NATO-a u održavanju sigurnosti i stabilnosti u Europi. Naime, NATO je osnovan radi održanja mira u Europi, a nakon nekoliko se desetljeća od kraja Hladnog rata pokazalo kako se trajni mir na europskom kontinentu ipak nije ostvario, te europske zemlje u NATO-u ponovno prepoznaju mogućnost obrane slobode te očuvanja stabilnosti i napretka.

Konferencija se sastoji od ukupno sedam panela za diskusiju, a teme će biti vezane uz euroatlantske zajedničke vrijednosti kao temelj euroatlantskog partnerstva, zatim uz, a vezano uz geostratešku poziciju Hrvatske, značaj proširenja NATO-a na jugoistok Europe, posebice na Zapadni Balkan. Dakako da će u vidu aktualnih novih izazova koji narušavaju mir na europskom kontinentu biti riječi i o europskoj sigurnosnoj arhitekturi nakon agresije Rusije na Ukrajinu, migracijama kao sigurnosnom izazovu, te će posebna diskusija biti vezana uz utjecaj dezinformacija kao sigurnosne globalne prijetnje, a što je posebno važno naglasiti mladim polaznicima iz cijelog svijeta koji će biti u publici. Novi Strateški koncept NATO-a će također biti jedna od tema panel diskusije, uz iznošenje novosti sa zadnjeg NATO Summita održanog u Washingtonu.

Imajući u vidu važnost povijesnog trenutka i vremena u kojem živimo, ove su teme vrlo značajne ne samo za regiju Jugoistočne Europe, niti samo za Europu, već i za svijet u cjelini. Nažalost, kao što svi znamo, trenutna sigurnosna situacija u Europi pokazuje kako se međunarodna sigurnost i stabilnost ne trebaju nikada uzimati zdravo za gotovo. Stoga će se sudionici poticati da se uključe u otvorenu i sveobuhvatnu raspravu o novim sigurnosnim izazovima za NATO i EU, posebice u regiji jugoistočne Europe, nakon predavanja govornika međunarodnih stručnjaka.

Posebno se ističe kako će se konferenciji obratiti i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, kao i Timčo Mucunski, Ministar vanjskih poslova i trgovine Sjeverne Makedonije, koji će dati pregled svojeg viđenja trenutne sigurnosne situacije u Europi i uloge NATO-a.

www.atlantic-council.com.hr

www.facebook.com/AtlanticCouncilofCroatia1

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije