umiljate životinjice

'Mekani' Xi Jinping iznenadio Amerikance potezom: 'Bili bismo sretni da ih dobijemo'

panda
Foto: Pixabay
1/2
17.11.2023.
u 08:43

Kina koristi takozvanu "diplomaciju pandi" od 1972., kada su prve životinje poslane u Sjedinjene Države kao dar, nakon povijesnog posjeta tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona toj komunističkoj naciji.

Čini se da je kineski predsjednik Xi Jinping spreman primijeniti "meku" moć svoje zemlje nakon summita s američkim predsjednikom Joeom Bidenom – u obliku umiljatih pandi. Napetosti između Washingtona i Pekinga znače da je samo nekoliko crno-bijelih medvjeda ostalo u Sjedinjenim Državama, a tri su napustila nacionalni zoološki vrt u Washingtonu ranije ovog mjeseca.

Xi je na večeri nakon sastanka s Bidenom u Kaliforniji u srijedu rekao da bi Kina mogla poslati nove pande kao "izaslanike prijateljstva između kineskog i američkog naroda". Bijela kuća je rekla da bi bila sretna da dobije te medvjediće koji jedu bambus. "Ako Kina donese odluku o vraćanju nekih pandi u Sjedinjene Države, apsolutno bismo to pozdravili", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kina koristi takozvanu "diplomaciju pandi" od 1972., kada su prve životinje poslane u Sjedinjene Države kao dar, nakon povijesnog posjeta tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona toj komunističkoj naciji.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, zategnuti odnosi između suparničkih velesila posljednjih godina naveli su Peking da vrati neke od pandi kući. Sve tri velike pande u nacionalnom zoološkom vrtu Smithsonian u Washingtonu - Mei Xiang i Tian Tian, koje su stigle 2000., i njihovo trogodišnje mladunče Xiao Qi Ji ("Malo čudo" na engleskom) - prebačene su natrag u Kinu ranije ovog mjeseca.

"Rečeno mi je da je mnogim Amerikancima, posebno djeci, bilo teško reći zbogom pandama i otišli su u zoološki vrt kako bi ih ispratili", rekao je Xi nakon večere s izvršnim direktorima u San Franciscu u srijedu.

Xi je tada nagovijestio da bi se nove pande mogle vratiti na zapadnu obalu SAD-a. "Također sam saznao da se zoološki vrt San Diega i ljudi u Kaliforniji jako raduju što će ponovno poželjeti dobrodošlicu pandama", rekao je.

"Spremni smo nastaviti našu suradnju sa Sjedinjenim Državama na očuvanju pandi i učiniti sve da izađemo u susret željama stanovnika Kalifornije kako bismo produbili prijateljske veze između naša dva naroda."

Posljednje preostale pande koje trenutno žive u Sjedinjenim Državama, u zoološkom vrtu u južnom gradu Atlanti, trebale bi se vratiti u Kinu do kraja 2024.

Video: Jedina na svijetu: Albino panda snimljena u rezervatu u Kini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije