budite na oprezu

Meteoalarm izdan za cijelu Hrvatsku, ponegdje i crveni: Mogući orkanski udari bure

Foto: DHMZ
1/5
03.04.2023.
u 07:58

Ostatak zemlje pod žutim je ili narančastim meteoalarmom. Očekuje se jak vjetar. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Hrvatsku u ponedjeljak očekuje vjetrovito i u većini krajeva osjetno hladnije vrijeme uz jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar ponegdje i s olujnim udarima u unutrašnjosti, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na Jadranu će biti barem djelomice sunčano, u Dalmaciji ponegdje uz povećanu naoblaku.

Na kopnu će biti umjereno i pretežno oblačno, ponajprije na istoku uz mogućnost za malo kiše, a u gorju i snijega. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na kopnu te od 12 na sjevernom Jadranu do 19 Celzijevih stupnjeva na krajnjem jugu. Crveni meteoalarm izdan je za cijelu Dalmaciju, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te riječku regiju zbog olujnih udara, a kod Velebita i orkanskih udara bure i do 180 km/h. "Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", upozoravaju iz DHMZ-a. 

 

Ostatak zemlje pod žutim je ili narančastim meteoalarmom. Očekuje se jak vjetar. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački i Paški most, upozoravaju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba (HAK). Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica kao i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicom i motocikle (I. skupinu vozila), a na državnoj cesti čvor Križišće-(A7) – Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8) – čvor Križišće(A7) te na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog dodatna je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zabrana je prometa zbog olujnog vjetra za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila viša od 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi dvostrukih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom) na državnoj cesti DC102 na mostu KRK u oba smjera.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. U priobalju puše jak vjetar. Povremeno se vozi usporeno a na dionicama gdje traju radovi HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prizna – Žigljen, Lopar – Valbiska, Ploče – Trpanj, Sumartin – Makarska i Stinica – Mišnjak; katamaranske linije 9308 Mali Lošinj – Cres – Rijeka, 9309 Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija 310 Mali Lošinj – Unije – Susak.

VIDEO: Pljusak u Velikoj Gorici

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije