Prijetnje iz svemira

Meteorit nad Rusijom bio je tisuću puta teži od prve procjene

meteorit meteor
Reuters/PIXSELL
20.02.2013.
u 17:13

Prve procjene koje su objavili mediji govorile su da je meteorit, koji je eksplodirao iznad Rusije, oko 10 tona.

Prve procjene koje su objavili mediji govorile su da je meteorit koji je eksplodirao iznad Rusije težio oko deset tona.

No, nakon što je NASA proučila podatke iz postaja diljem svijeta, ispostavilo se da je prva procjena ruskih stručnjaka bila pogrešna. Meteorit je težio oko deset tisuća tona, što je tisuću puta više nego se prvo pretpostavljalo, piše Fox News.

Skupina astronoma sa sveučilišta Havaji razvija sustav koji bi na vrijeme trebao primijetiti asteroide koji prijete Zemlji te uzbuniti vlasti kako bi mogle evakuirati ugroženo stanovništvo, piše Space.

ATLAS

Nije čudno da su mnogi znanstvenici svoj rad usmjerili prema potencijalno opasnom "svemirskom kamenju" nakon što je prošlog tjedna asteroid 2012 DA14 prošao vrlo blizu našeg planeta, a u Rusiji je neočekivana "kiša meteorita" ozlijedila više od 1200 ljudi.

Sustav ATLAS trebao bi biti spreman 2015. godine, a sastojat će se od osam manjih teleskopa na kojima će biti kamere s rezolucijom do sto megapiksela. Bit će postavljeni na jednoj ili dvije lokacije na brdima na Havajima.

Znanstvenici koji rade na projektu očekuju da će sustav moći tjedan dana ranije upozoriti na asteroid velik 45 metara, koji može "izbrisati" cijeli grad, a tri tjedna ranije na "svemirski kamen" velik do 137 metara čija bi snaga mogla uništiti cijelu državu.

Dovoljno vremena za evakuaciju ljudi

– To će biti dovoljno vremena za evakuaciju ljudi, poduzimanje mjera za zaštitu zgrada i ostale infrastrukture te za upozoravanje od mogućeg tsunamija u morskim područjima – kazao je astronom John Tonry sa sveučilišta Havaji.

Prošlog tjedna u ruskom gradu Čelabinsku eksplozija meteora zatresla je prozore diljem većeg područja, a posljedica je oko 1200 ozlijeđenih ljudi i šteta na tisućama zgrada. To razaranje izazvao je asteroid velik "samo" 17 metara koji je eksplodirao "visoko u atmosferi".

2012 DA14 uništio bi grad

Da je kojim slučajem asteroid 2012 DA14, za koji je NASA izmjerila da mu je promjer bio oko 40 metara, udario u Zemlju, uništen bi bio cijeli Čelabinsk. Na sreću, on je proletio 27 tisuća kilometara od Zemlje u području gdje se nalaze telekomunikacijski sateliti, no nikada nije predstavljao opasnost za Zemlju.

Teleskopi sustava ATLAS dva će puta tijekom noći "snimiti" vidljivo nebo kako bi tražili objekte koji mogu biti opasni asteroidi. U pet godina NASA bi projekt trebala financirati s pet milijuna dolara.

>>Ostaci meteorita ipak pronađeni oko jezera Čebarkul u Uralu

>>NASA: Ruski meteor neće biti zadnji iznenadni 'napad' iz svemira

 

Komentara 3

NI
Nini istrijan
17:29 20.02.2013.

Evakuirati grad u sedam dana,mozda moze,zavisno od velicine grada ali drzavu?To bi bilo interesantno vidjeti jer smatram da je to fiziciki nemoguce.

GL
Glista
17:34 20.02.2013.

Ovakav slucaj se ponovi jednom u 100 godina. Dakle, oni ce razviti sustav koji ce se pokazati korisnim jednom u sljedecih 100 godina. Ko zna kakve nove i naprednije tehnologije ce biti na raspolaganju u sljedecih samo 10 godina, a kamo li za 100 godina. Ovaj sustave je zastario prije nego je i poceo funkcionirati.

LU
Lujo123
20:27 20.02.2013.

U ovom je članku nabrljano jaaaako puno budalaština!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije