Suđenje Mamićima

Vještak svjedočio i rekao koliko je novca obitelj Pernar trošila na režije

Milan Pernar i Zdravko Mamić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
15.01.2018.
u 13:07

Pernar je optužen za primanje mita od Zorana Mamića.

Samo Milan Pernar sjedio je u ponedjeljak u osječkoj sudnici, gdje je nastavljeno suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Pernaru za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama.

A upravo je za njega i bilo vezano svjedočenje vještaka Davorina Štengla. Vještakov je zadatak bio, naime, u dopuni svoga nalaza izračunati koliko je novca obitelj Pernar trošila na režije u svojoj kući u Zagrebu. Važno je to, ističu tužitelji, kako bi se utvrdilo postoji li nesrazmjer u primanjima i troškovima Pernarovih. Podsjetimo, Pernar je optužen za primanje mita od Zorana Mamića.

– Nisam egzaktno mogao utvrditi koliko su imali troškova za režije kuće, pa tu ostajemo na procijenjenom iznosu. Prihvatljiv je jedino dokument iz Gradske plinare Zagreb, gdje je analitički obrađen cjelokupni trošak plina. Svi ostali dokumenti paušalne su procjene potroška vode, struje, bez konačnih obračuna. U konačnici sam cjelokupni račun HEP-a umanjio s 21.230 na 9750 kuna – iznio je vještak. Dodao je i kako se, u dopunjenom vještačenju, vrijednost nekretnine smanjila sa 1,727.358 kuna na 1.715.863, odnosno za 0,60 posto.

Ispitan je trebao biti i vještak Zrinko Ručević, no on se ispričao jer nije stigao dopuniti svoj prijašnji nalaz. Tužitelj Sven Mišković predložio je da vještak Ručević u obzir uzme i presudu Mirjani Atlagić, bivšoj punici Milana Pernara, majci tadašnje mu supruge Tajane. Zbog primanja mita u aferi Farmal tu je liječnicu, naime, osudio Županijski sud u Zagrebu 2014. Približno 100.000 kuna kazne, oduzete imovinske koristi i sudskih troškova platila je dr. Atlagić u 2015. godini.

I taj je podatak, naime, važan kako bi se utvrdilo postoji li nesrazmjer u primanjima i troškovima jer je Tajana Pernar u svom svjedočenju na sudu u Osijeku jesenas izjavila kako im je pri gradnji kuće i u troškovima života dosta pomagala i njezina majka.

Milan Pernar i Zdravko Mamić
1/20

Komentara 20

DU
Deleted user
15:09 15.01.2018.

Ako je moguće da taj vještak analizira moje režije da mogu tražiti povrat love od hep-a , plinare , vodovoda . Ako se sud nemože uzdati u njihove račune zašto im ja moram vezuvjetno vjerovati

Avatar Adolf
Adolf
14:50 15.01.2018.

U konačnici sam cjelokupni račun HEP-a umanjio s 21.230 na 9750 kuna. Kakva je to glupost. dobiješ od HEPa računa onda neki vještak kaže da sa na njega ne može osloniti. Znaći li to da ni naši računi nisu točni? Da nam HEP ispostavlja fiktivne račune? Znaći li to da ti vodovod isporući vodu ispostavi račun što je s vodomjera očitao a da to ipak nisi potrošio. Majko mila i takvi se zovu vještaci!!!!!!

MI
misho32
15:20 15.01.2018.

a kad će se i tko će zatražiti da se utvrdi nesrazmjer između primanja i troškova naših sudaca i političara te porijeklo njihove imovine . Krenuli sa jednim poreznikom koji je i oni opravdaju , ako mogu , svoju imovinu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije