NAKON IZJAVE EU

Milanović osudio Izrael: Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
15.10.2024.
u 14:39

U misiji UNIFIL-a nalazio se jedan pripadnik OSRH, njegovo sudjelovanje u misiji je završeno i u tijeku je organizacija njegova sigurnog povratka u Hrvatsku, objavio je Milanović

Nakon što je EU prvi put u zajedničkoj izjavi kojoj se priključila i Hrvatska osudila napade Izraela na Bliskom istoku, oglasio se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Kako je naveo u svojoj objavi, i on sam zauzeo je stav kritike prema izraelskim obrambenim snagama (IDF) na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) ''kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju životi pripadnika UNIFIL-a, čija je misija čuvanje mira i sigurnosti na tom području''.

– Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske obrambene snage, moraju učiniti jest odmah zaustaviti svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a. Kao što je upozorilo i Vijeće sigurnosti UN-a, pripadnici i objekti mirovnih snaga UN-a nikada ne smiju biti meta napada. Zadaća je pripadnika UNIFIL-a braniti međunarodni mir i sigurnost na tom području, odnosno osigurati punu provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje spriječiti eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih obrambenih snaga na njih, nažalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i izravno pridonose širenju tog sukoba – objavio je Milanović. 

Milanović je potvrdio navode o kojima je ranije pisao i Večernji list da je među pripadnicima UNIFIL-a bio i jedan pripadnik iz Hrvatske te da je u tijeku organizacija njegova sigurnog povratka u Hrvatsku. ''O upućivanju pripadnika OSRH koji bi ga trebao zamijeniti u misiji UNIFIL-a odlučit ćemo naknadno, vodeći prije svega računa o sigurnosnoj situaciji'', dodao je. 

>> FOTO Deseci ranjenih u napadu dronovima na Izrael, Hezbollah preuzeo odgovornost

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
1/10

Komentara 4

PE
Penkalar
14:58 15.10.2024.

Mozda je meni promaklo, ali ne sjecam se da je Milanovic osudio rusku agresiju na Ukrajinu, da je osudio rusko ubijanje ukrajinskih civila, djelatnika crvenog kriza i humanitarnih organizacija, da je zahtijevao povlacenje ruske vojske iz Ukrajine? Mozda je, mozdaa mi je stvarno promaklo?

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
15:01 15.10.2024.

Kasniš i nebitan si.

PA
pasodoble12
14:59 15.10.2024.

A šta je s narodom? Šta je sa civilima, uključujući žene, djecu? Svi ste vi iznad naroda, za sve vas političare bilo koji boja i "svjetonazora", narod je za vas "obični" narod, stoka sitna zuba. Vjerojatno vam se i Demokracija počela gaditi, jer joj je ime dato po "običnom" demosu. A kako mi se čini, od tog plenenitog političkog sustava i ostalo je samo ime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije