Ugostio Đukanovića

Milanović o arbitraži sa Slovenijom: Prihvatit ćemo odluku i ako nam ne bude po volji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
02.06.2014.
u 11:52

Dogovorili smo se da učinimo sve da istraživanja krenu što prije te da im crta razgraničenja ne stoji na putu, rekao je Milanović

Crnogorski premijer Milo Đukanović u službenom je posjetu Hrvatskoj na poziv hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Posjet je bio prilika za razgovore s državnim vrhom Hrvatske o pitanjima važnim za razvoj odnosa dviju država, o daljnjoj suradnji i podršci koju Hrvatska pruža Crnoj Gori u procesu integracije u NATO i EU, kao i za razmjenu mišljenja o temama od regionalnog i šireg značenja.

 – Usredotočili smo razgovore na ono najvažnije: istraživanje nafte i plina u podmorju Jadrana. Dogovorili smo se da učinimo sve da istraživanja krenu što prije te da im crta razgraničenja ne stoji na putu. Razgovarali smo i o euroatlantskim integracijama i podršci Crnoj Gori na tom putu. Govorili smo i o povezivanju autocestom i prostor za ozbiljnu suradnju definitivno postoji – rekao je Milanović.

Đukanović je zahvalio Hrvatskoj i drugim susjedima za podršku Crnoj Gori:

 – Crna Gora vjeruje da kvalitetno radi na priključivanju Europskoj uniji. Naši odnosi se jako dobro razvijaju i nema nekih kompliciranih pitanja koji bi ih usporavali. Svaki dan moramo iskoristiti za sustizanje razvijenih europskih država. Istraživanju nafte pristupit ćemo ozbiljno tako da se resursi koriste za interese obje države. Razgovarali smo i o suradnji naših aviokompanija jer su obje zemlje svjesne važnosti dobre povezanosti – rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer istaknuo je kako je povezivanje energetskih sistema podmorskim kablom od iznimne važnosti.

Na pitanje što se dogoditi po pitanju Prevlake, Đukanović je rekao kako su on i Milanović danas potvrdili da to pitanje ne smatra otvorenim pitanjem koje bi opterećivalo naše odnose.

 – Ako do rješenja ne dođemo bilateralnim putem, riješit ćemo ga međunarodnom arbitražom – rekao je Đukanović.

 – Pitanje razgraničenja na moru nećemo riješiti sutra, to će trajati. Nedefinirana granica ni na koji način neće stajati na putu zajedničkom istraživanju – rekao je Milanović koji se osvrnuo i na početak arbitraže sa Slovenijom.

 – Što god arbitraža odluči, mi ćemo to prihvatiti, bez obzira je li nam to po volji.

Đukanovića je primio i Predsjednik Sabora Josip Leko.

Leko i Đukanović su ocijenili kako su odnosi dvije zemlje kontinuirano vrlo dobri, a posebno je intenzivna suradnja Hrvatskoga sabora i Skupštine Crne Gore po pitanju prenošenja iskustva u europskim integracijama.

 - Čak ni neriješena pitanja ne utječu na našu dobru suradnju – rekao je Leko. Đukanović je zahvalio na potpori koju Hrvatska pruža nastojanjima Crne Gore da ostvari članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

 - Neriješeno pitanje razgraničenja tretiramo razumno. Pokušat ćemo to riješiti bilateralno, ako ne uspijemo predat ćemo međunarodnoj arbitraži – rekao je Đukanović, naglasivši kako je važno da to pitanje ne bude zapreka razvoju hrvatsko-crnogorskih odnosa. Istaknuto je kako dvije zemlje žele poboljšati gospodarsku suradnju, posebno kad je riječ o regionalnim projektima poput Jadransko-jonske autoceste, Jadransko- jonskog plinovoda, suradnje nacionalnih zračnih prijevoznika te istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru.

>> Pusić: Crna Gora je ispunila uvjete i spremna je za NATO

Komentara 24

DU
Deleted user
09:25 02.06.2014.

U arhivi HTV-a su još TV materijali gdje Đukanović obilazi i hrabri jedinice nikšićkog korpusa pred napad na Konavle i Dubrovnik. Tako da mi nije jasno što takav quasidržavnik radi u Hrvatskoj, nek ga prošetaju DB područjem da mu stanovnici DB-neretv. županije priopće što o njemu misle. Ne državničko prenemaganje jer Josipoviću intimno žao što RH nisu još i jače nagazali, on u kabinetu gladi šapku Titovog gardista.

KR
krka
09:10 02.06.2014.

predsjedniče, pravedniče; s kim se družiš, takav si

CR
crocro
10:37 02.06.2014.

Dosta nam je balkanijade, sada samo želimo izbore i iskorak iz ralja Balkana. Taj iskorak ova vlada ne želi napraviti pa se građani osjećau poput zeca u anakondinom stisku. Mi nemamo europskih sugovornika, naši sugovornici za vrijeme ove vlasti mogu biti samo i jedino Balkanci. To je samo dokaz koliko nas Europa uvažava i cijeni kao subjekte svoje budućnosti i prosperiteta. Uostalom oni će ga primiti na državničkoj razini umjesto da ga kazneno procesuiraju zbog njegovog sudjelovanja na "dubrovačkim ratnim promenadama". Umjesto da mu se očita diplomatska lekcija iz povijesti o vlasništvu Hrvatske nad cijelom Prevlakom, oni će s njim pregovarati i dati se uvući u polemiziranje. Hrvatska treba rukovodstvo koje će kao mačem odrezano bez imalo zastoja braniti Hrvatske nacionalne inerese i Hrvatski teritorij bez imalo odlaganja, iste sekunde odgovoriti na njihove provokacije. Oni tome Đukanoviću nisu smjeli dopustiti da zakorači na Hrvatski teritorij sve dok javno ne prizna da je Prevlaka Hrvatski državni teritorij. I ta tema ne može biti predmet politikih razgovora i pregovora. Mi takve političare britke i reske nemamo i zato se moraju zamijeniti novima na prijevremeniim i predsjedničkim izborima. Što će Milo u Hrvatskoj ako ne ide zbog crnogorskih nacionalnih interesa ušićariti teritorija. Ne ide on na Hrvatsko more popiti kavu. Samo da mi je znati tko je pravi inicijator ovoga posjeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije