Istraga završila

Ministar Jakovina otkrio razlog pucanja nasipa u Rajevu Selu!

poplava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/10
03.07.2014.
u 12:08

Stručno povjerenstvo utvrdilo je da je nasip popustio zbog hidrauličnog sloma podložnog tla tijela nasipa.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je rekao da je dobio preliminarno izvješće stručnog Povjerenstva o razlozima pucanja savskog nasipa kod Rajeva Sela.

Ministar je rekao da je nasip izgrađen sukladno projektnoj dokumentaciji, međutim, da je po njegovu mišljenju trebalo napraviti dodatne analize i plan na kojem je građen nasip jer je stručno povjerenstvo utvrdilo da je nasip popustio zbog hidrauličnog sloma podložnog tla tijela nasipa, drugim riječima, da se nasip raspao nakon što je voda "razbila" tlo na kojem je sam nasip izgrađen.

- Od 214 kilometara nasipa koje je bilo izloženo ogromnom pritisku milenijskih voda postojala je vrlo velika opasnost da nasip popusti na nekim mjestima. Međutim, nasip je popustio kod Rajeva Sela, tamo gdje je najmanje trebao. Riječ je o nasipu koji je građen tijekom 2010. i 2011., znači riječ je o novom nasipu - rekao je Tihomir Jakovina.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Što se tiče eventualnih fušarenja pri izgradnji nasipa, kao i ilegalnog šljunčarenja, o čemu je bilo puno govora kao nekim od razlozima pucanja nasipa Jakovina je rekao da će to utvrditi DORH i druga tijela koja se bave tim dijelom istrage. Jakovina rekao da će do 30 . rujna biti saniran cijeli nasip koji je popustio u poplavi.

>>Milanović: Dijete je stradalo. To se nije smjelo dogoditi!

>>Poplavljeni koji će kuće sami obnavljati moći će dobiti 40.000 ili 70.000 kuna

Komentara 89

Avatar LaMer
LaMer
12:43 03.07.2014.

1. a da nije hidraulični slom podložnog tla tijela nasipa nastao vanjskim utjecajem , recimo pravo plasiranom minom koja je izazvala dubinsku ciljanu eksploziju ?...2. od kada Ministar poljoprivrede , veterinar po struci , daje službenae izjave o građevinskoj struci ?????.... to je moguće samo u zemlji čudesa Hrvatskoj kojom vlada Vlada nesposobnjakovića i izdajnika !

SA
satar
12:17 03.07.2014.

da li je netko očekivao razumno objašnjenje?

PK
puši kurac
12:22 03.07.2014.

jel to ona istraga koju su provodila dva neovisna stručnjaka, a koji igrom slučajeva rade baš u hrvatskim vodama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije