REAKCIJE NA UMIROVLJENJE

Miljavac o sukobu Milanovića i MORH-a: To se ne treba ovako događati. Oglasilo se i Ministarstvo

Foto: PIXSELL
1/4
20.10.2021.
u 19:52

Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane, podsjećaju iz Ministarstva

Najnoviji sukob između predsjednika države Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića zbog prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja komentirala je za Večernji list bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović.

Kaže kako se djelatne vojne osobe umirovljenju u pravilu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS koji, iako je podređen i predsjedniku i ministru, zapovijeda s vojskom.

-Očito je da se radi o nekom vidu neslaganja s ministrom, možda i o nečemu na osobnoj razini. Teško je reći. No činjenica je da je Počasna zaštitna bojna locirana na Pantovčaku i da odrađuje poslove za Ured predsjednika. Obavlja i dio protokola za što znamo da je tema oko koje se dva brda također nisu slagala, odnosno oko čega su imali nesporazume-kazala je Antunović. Ona osobno, dodaje, ne zna zašto se to točno dogodilo, ali smatra da niti je dobro i da je potpuno nepotrebno.

- Mogu se oni razilaziti i neslagati, ali treba razgovarati. U ovom situacije, a prije nego donese odluku o umirovljenju ministar je trebao razgovarati i sa načelnikom i s predsjednikom države jer se radi o poziciji koja je direktno u funkciji predsjednika- kaže Antunović.

Cijela priča vrlo je neobična i bivšeg načelniku Glavnog stožera OS RH i bivšem ministru obrane Pavlu Miljavcu koji je kratko poručio kako ministar ima pravo umiroviti, ali obično se to radi uz suglasnost načelnika Glavnog stožera OS.

-To treba biti stvar dogovora, a ne da se ovako stvari događaju. Mi pričamo o dva i pol mjeseca, ne o 2,5 godine-kazao je Miljavac.

28.07.2021., Zagreb - Ministar obrane Mario Banozic dao je izjavu za medije. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Ministarstvo obrane kojeg smo kontaktirali vezano za reakciju navodi nam u svojem odgovoru kako umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera OSRH, već je to ovlast ministra obrane koja je propisana zakonom

Podsjećaju da je brigadiru Burčulu isteklo je imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne 15. listopada 2021. godine i da je ministar obrane sukladno ovlastima i potrebama službe donio odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu. 

Oštro demantiraju da Vlada Republike Hrvatske pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi, te da je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Odgovor prenosimo u cijelosti. 

"Ministarstvo obrane naglašava da navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera OSRH niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom

Brigadiru Elvisu Burčulu isteklo je imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne 15. listopada 2021.

U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani imenovanje zapovjednika na navedenu dužnost provodi se na način da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje djelatnu vojnu osobu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

U skladu sa svojim zakonskim ovlastima i potrebama službe koja je u ovlasti ministra obrane, a sukladno planovima osoblja, ministar obrane donio je odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu, a sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Ministarstvo obrane naglašava da navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom.

Photo: Borna Filic/PIXSELLL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane.

Vezano uz netočne navode kako Vlada Republike Hrvatske pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku RH kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe oštro demantiramo i navodimo kako su nadležnosti državnih tijela u području obrane točno propisane Zakonom o obrani. Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

Vezano uz navode o zaštititi sustava upravljanja i zapovijedanja u OSRH, Ministarstvo obrane ističe da u skladu sa zakonom ono kao tijelo državne uprave ima planske, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar obrane svoju dužnost kao čelnik državnog tijela obnaša u skladu s Ustavom i zakonom u interesu Oružanih snaga RH kako bi one funkcionirale i provodile svoje misije i zadaće.

Također naglašavamo kako je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Naime, ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu. Također ova Vlada skrbi o hrvatskim braniteljima i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata što je vidljivo iz niza mjera i zakonskih rješenja u posljednjih pet godina", navodi se u priopćenju. 

Reakciju Zorana Milanovića možete pročitati OVDJE. 

 

Komentara 37

Avatar Le-Freak
Le-Freak
20:35 20.10.2021.

Kada je Milanovic kao premijer osobno smjenio casnika koji je pozdravio svoju predsjednicu tada nije bilo nekih problema iako nije bio ministar obrane. Nije bilo velike diskusije a Milanovic se nije obazirao na zakone, pravila, legalizam, obicaj, propise sluzbe itd.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
20:56 20.10.2021.

Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane. Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane. Ako jee nešto u nadležnosti Ministarstva obrane, zašto je potrebno imenovanje od strane Predsjednika, suglasnost od ministra obrane i prijedlog načelnika GSOSRH? Koga je Milanović imenovao? Koga je načelnik GSOSRH predložio i jeli taj dobio suglasnost od ministra obrane?

Avatar NasaPosla
NasaPosla
21:01 20.10.2021.

Blago nam se,kad naši vodeći ljudi u državi imaju vremena baviti se ovakvom zaje*ancijom. Ozbiljnih problema,izgleda nemamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije