RAT U EUROPI

SAD najesen obučava ukrajinske pilote za F-16: 'Obuka bi trebala trajati pet do osam mjeseci'

FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy visits Netherlands
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
1/5
24.08.2023.
u 23:36

Rusija je noću na srijedu napala bespilotnim letjelicama ključno područje za izvoz žitarica južno od ukrajinske regije Odesa i rijeke Dunav uzrokujući požare u spremištima

Moskovske zračne luke ponovno su otvorene pošto je privremeno bio obustavljen promet u srijedu rano ujutro zbog pokušaja napada dronovima na glavni grad, objavilo je rusko civilno zrakoplovstvo. Broj poginulih u raketiranju škole u gradu Romnju u Sumskoj oblasti je porastao. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:02 - Sjedinjene Države počet će u rujnu obučavati ukrajinske pilote upravljanju borbenim zrakoplovima F-16, objavio je u četvrtak Pentagon. "Piloti će imati tečaj engleskog" u Teksasu u rujnu, "a zatim će na obuku u pilotiranju" u Arizoni na jugozapadu Sjedinjenih Država u listopadu, rekao je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder.

Nešto ranije u četvrtak Norveška je objavila da će donirati svoje borbene zrakoplove F-16 Ukrajini, čime je postala treća zemlja koja će to učiniti nakon Danske i Nizozemske. Danska je obećala 19 zrakoplova F-16, a Nizozemska 42, prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

POVEZANI ČLANCI:

Obuka u pilotiranju F-16 trebala bi trajati od pet do osam mjeseci, rekao je general Ryder. Jezični tečaj potreban je prije obuke zbog "složenosti engleskog žargona zahtijevanog za upravljanje tim avionima", objasnio je. SAD će obavljati obuku jer Danska i Nizozemska nisu u mogućnosti pripremiti ukrajinske pilote.


19:57 - Ruski sud produljio je u četvrtak američkom novinaru Evanu Gershkovichu istražni pritvor do studenog, izvijestio je Interfax, zbog optužbi za špijunažu što novinar poriče. Moskovski sud produljio je pritvor novinaru Wall Street Journala s 30. kolovoza na 30. studenog. Gershkovich je bio nazočan na ročištu.

Gershkovich je uhićen 29. ožujka u gradu Jekaterinburgu pod optužbama za špijunažu za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora. Wall Street Journal odlučno je odbacio optužbe protiv svog novinara, a Sjedinjene Države optužile su Rusiju za "talačku diplomaciju" u vrijeme kada su bilateralni odnosi na najnižoj razini u više od 60 godina zbog akcija Moskve u Ukrajini.


17:34 - Američka veleposlanica u UN-u objavila je u četvrtak nove sankcije protiv "subjekata" i pojedinaca koje optužuje za umiješanost u odvođenje ukrajinske djece. "Danas Sjedinjene Države uvode sankcije protiv dvaju subjekata i jedanaest pojedinaca koji su pomagali u prisilnom odvođenju i u deportaciji ukrajinske djece u kampove", rekla je Linda Thomas-Greenfield.

"Uz to, donosimo mjere za uvođenje viznih ograničenja za tri navodna subjekta koja borave u Rusiji, zbog njihove umiješanosti u povrede prava ukrajinskih maloljetnika", dodala je na sastanku UN-ova Vijeća sigurnosti, na dan kada Ukrajina slavi Dan neovisnosti. "Rusija i njezini opunomoćenici uhitili su djecu koja su bježala od nasilja, prisilili su djecu da napuste školu i sirotište, a lokalni predstavnici su prevarili ili prisilili roditelje da pošalju djecu u takozvane ljetne kampove te su ih odbili vratiti", rekla je.

U kampu im je bio "ispiran mozak", a morali su polaziti vojnu obuku, rekla je. Ujedno je rekla da ima informaciju o tome da su bjeloruske vlasti pomagale u prijevozu ukrajinske djece u kampove u Bjelorusiji. 

"SAD neće šutjeti dok Rusija čini te ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", upozorila je veleposlanica. Međunarodni kazneni sud je izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina zbog "nezakonitog odvođenja" tisuća ukrajinske djece od veljače 2022. Moskva niječe  optužbu.


15:30 - Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćenićke skupine Wagner, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi u četvrtak novinska agencija Interfax. Prigožin je bio na listi putnika u privatnom zrakoplovu koji se u srijedu navečer srušio sjeverno od Moskve i u kojem nema preživjelih, 

"Nemamo s tim nikakve veze, ali svi znamo tko ima", rekao je Zelenski novinarima aludirajući da je odgovoran Kremlj. U međuvremenu, istražitelji pretražuju olupinu mlažnjaka Embraer Legacy u kojem je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Istraga traje i zasad nema službenih informacija o uzroku pada zrakoplova. Nema također ni službene potvrde Prigožibove smrti, osim priopćenja uprave za zrakoplovstvo da je bio na listi putnika. O sudbini Prigožina šute i Kremlj i ministarstvo obrane. Predsjednik Vladimir Putin koji se virtualno obratio čelnicima zemalja BRICS-a okupljenih u Južnoafričkoj Republici nije spomenuo nesreću, kao ni šef diplomacije Sergej Lavrov koji sudjeluje na sastanku na vrhu.

U nedostatku potvrđenih činjenica, neki pristaše Prigožina prst krivnje za njegovu smrt uperuju u rusku državu, a drugi u Ukrajinu koja u četvrtak obilježava Dan neovisnosti. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da je privatni zrakoplov Embraer Legacy letio iz Moskve u St. Petersburg i da se srušio kod sela Kuženkino u regiji Tver.


13:17 - Ruske sange napale su raketama centar Hersona 24. kolovoza pri čemu je ozlijeđeno najmanje troje ljudi, među kojima je sedmogodišnja djevojčica, javljaju lokalni mediji. Prema državnom odvjetništvu Hersona, napad se dogodio oko 11 ujutro kada je raketa pogodila krov privatne kuće.

Djevojčica je zadobila ozlijede na leđima, ruci i nozi te je hospitalizirana. Informacije o točnom broju ozlijeđenih bit će poznate uskoro, dodaje guverner Oleksandr Prokudin. .


13:02 - Rusko veleposlanstvo u BiH u četvrtak je uputilo otvorenu prijetnju toj zemlji zbog potpore koju pruža Ukrajini uz konstataciju kako odlazak članova Predsjedništva BiH u Kijev smatra činom neprijateljstva prema Rusiji.

Iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su optužbama zbog činjenice da su predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali u službeni posjet Ukrajini i u Kijevu sudjelovali na samitu Krimske platforme koju je ukrajinska diplomacija pokrenula kako bi afirmirala pravo te zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta uključujući tu i Krim koji je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala nakon okupacije 2014. godine.

Komšić je u govoru na samitu u četvrtak iskazao potporu BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je obrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obveza cijelog slobodnog svijeta. "Sada je vrijeme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova smrt se mora ubrzati", potvrdio je to stajalište Komšić i u govoru kojega je održao na kijevskom trgu Majdan u povodu ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.

POVEZANI ČLANCI:

"Prisutnost na ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije", stoji u izjavi ruskog veleposlanstva objavljenoj na njihovoj Facebook stranici.

Komšiću i Bećiroviću zamjerili su i to što su u srijedu u Buči odali počast Ukrajincima koje su ruske snage pogubile nakon privremene okupacije tog grada i gdje je ubijeno više od 100 osoba, mahom civila. Masakr u Buči ruska je diplomacija sada označila kao "kazališnu predstavu" i "inscenirani događaj".

Iz ruskog su veleposlanstva istodobno pozdravili odnos kojega prema Ukrajini zauzimajući proruska stajališta imaju srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik. "U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da 'Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini' nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje ustava BiH, a samim tim i Daytonskog sporazuma", stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.


12:00 - Predstavnik ukrajinske Glavne obavještajne uprave Andrij Jusov otkrio je kako se na Krimu vodila bitka u kojoj su sudjelovali brodovi i zrakoplovstvo. 

- U sklopu specijalne operacije izvršeno je iskrcavanje osoblja na području poluotoka. Glavna uprava za obavještajne poslove u suradnji s mornaricom izvela je specijalnu akciju, cilj je ostvaren, nije bilo žrtava među osobljem. Specijalna akcija se nastavlja, ne otkrivamo sve detalje. Gubitaka ima među osobljem kao i u snagama i sredstvima neprijatelja. Podaci o broju gubitaka se razjašnjavaju - rekao je Jusov za Suspilne. 

Ranije je "Krym.Realiya", pozivajući se na lokalne izvore, izvijestila da je došlo do eksplozija na Krimu.

- Od 5 sati ujutro čule su se eksplozije u blizini naselja Mayak na rtu Tarkhankut, izvijestili su nas lokalni izvori. Osim toga, naši izvori u ukrajinskoj obavještajnoj službi potvrdili su da se na ovom području odvijala bitka u kojoj su sudjelovali brodovi i zrakoplovi. Detalji još nisu razjašnjeni - izvijestili su novinari.


10:50 - Kao što je očekivano, Vladimir Putin nije spomenuo Jevgenija Prigožina u govoru na BRICS samitu koji je održao jutros. Ruski predsjednik obratio se putem video veze na konferenciji koja je održana na kraju trodnevnog samita u Johanesburgu.


10:43 -  Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za list Bild u srijedu navečer. "Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve", rekao je njemačkim novinama savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. 

Prigožin je poginuo u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer, točno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha. Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Prigožinovom vojskom plaćenika Wagner, rekao je da je zrakoplov namjerno oboren.

POVEZANI ČLANCI:

Kanal je isprva sugerirao da je Prigožin mogao preživjeti, prije nego što je kratko vrijeme kasnije rekao da je umro. Kasnije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da je Prigožin bio u avionu, koji je pao 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve

Podoljlak je također rekao da je pobuna iz lipnja “zaista uplašila” ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer “Putin ne oprašta onome tko ga uplaši”.

VIŠE O OVOJ TEMI PRONAĐITE OVDJE


10:40 - Ukrajinske snage provele su uspješne ofenzive u smjeru Melitopolja i Bahmuta, objavio je zapovjedni stožer 24. kolovoza. Prema jugu su napredovali prema Novoprokopivki i utvrdili se na zarobljenim pozicijama. Novoprokopivka je selo u oblasti Zaporižje, a nalazi se južno od Robotine gdje su prijavljene velike bitke. Prema zamjenici ministra obrane Hanni Maliar, Ukrajinci drže najmanje dio Robotine.

Na istočnom fronu, ukrajinska vojska navodno je zauzela dio teritorija južno od okupiranog Bahmuta. Mailar je 21. kolovoza izjavila da su trupe oslobodile tri kvadratna kilometra u proteklih tjedan dana. Ukrajinci odbijaju ruske napade oko Kupjanska, Limana i Bahmuta, te u okruzima Novojehorivka i Veseli na istoku, piše Kyiv Independent.

VIDEO Ukrajina uništila važan ruski protuzračni sustav na Krimu

 

Komentara 85

ZA
zavarivač
12:36 24.08.2023.

"Ukrajina je iskoristila 3% američkog proračuna za obranu da uništi polovicu ruske vojske" - Lindsey Graham...naklon do poda jednima i drugima

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:06 24.08.2023.

Avion brazilske proizvodnje Embraer Legacy 600, na letu od Moskve do Sankt Petersburga u Rusiji u kojem je bio zapovjedni vrh skupine Wagner na čelu s Prigožinom i Utkinom, kod grada Tvera pogođen je ruskim protuavionskim projektilom. Projektil je uništio avion i ubio 3 člana posade i 7 pripadnika Wagnera. Iza tog aviona letio je drugi avion isto brazilske proizvodnje Legacy 650 s drugom skupinom boraca zapovjednika skupine Wagner. Saznavši za rušenje prvog aviona, drugi se vratio u Moskvu. Na aerodromu su ga dočekali službenici ruske policije i ljude odveli ih u nepoznatom pravcu. Na ostacima aviona koji su pali na tlo su vidljivi tragovi šrapnela kojima je punjen eksplozivni projektil. Dio ruskog društva i vojske podržava djelovanje Wagnera i Narodnog heroja Rusije, Prigožina, kojeg je odlikovao predsjednik Putin.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:33 24.08.2023.

"Na ostacima aviona koji su pali na tlo su vidljivi tragovi šrapnela kojima je punjen eksplozivni projektil." Događaj se desio kod Tvera, nekih 20 km u pravcu Sankt Petersburga, 800 km od Ukrajine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije