administrativna greška

Ministarstvo zdravstva: Platforma 'Cijepise' nema veze s ponovnim upisom već cijepljenog liječnika

U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
26.04.2021.
u 14:16

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na sve dionike cijepljenja da se pridržavaju zadanih protokola

Nakon što je dr. Leonard Bressan naveo kako se, unatoč činjenici što je već cijepljen dvama dozama cjepiva, putem interneta ponovno upisao u platformu Cijepise.zdravlje.hr, oglasilo se Ministarstvo zdravstva. Utvrdili su kako njegovo cijepljenje nije zavedeno u registru od strane cjepitelja, odnosno zdravstvene institucije koja je obavila cijepljenje. Slijedom toga, zatraženo je očitovanje KBC Rijeka, u kojem je liječnik cijepljen te, kako navode iz Ministarstva zdravstva, utvrđeno da riječ o administrativnoj grešci koja nema veze s funkcionalnošću platforme.

- Platforma Cijepise.zdravlje.hr, posebno podešenim algoritmom, ne prihvaća ponovne upise osoba koje su cijepljene i uvedene u središnji registar cijepljenih osoba. Trenutačno se nalazimo u 2. fazi cijepljenja kojoj je platforma Cijepise.zdravlje.hr u potpunosti prilagođena. Sve funkcionalnosti platforme pokazat će se u punom opsegu u 3. fazi cijepljenja prilikom potpunog aktiviranja svih masovnih punktova, navode iz Ministarstva zdravstva te naglašavaju važnost pravovremenog unosa podataka o cijepljenju. 

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na sve dionike cijepljenja da se pridržavaju zadanih protokola. 

- Od najveće važnosti je individualna odgovornost svih dionika spram vlastitog rada u procesu cijepljenja. Nema platforme koja može utjecati na ljudski faktor o kojem ovisi funkcioniranje iste. Prema tome, apeliram na sve dionike cijepljenja, liječnike obiteljske medicine, županijske zavode za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove da se pridržavaju protokola definiranih od strane HZJZ-a kao i Plana cijepljenja. Jedino tako ćemo omogućili cijepljenje svim zainteresiranim građanima što je posebno važno u ovom trenutku kada dolaze velike količine cjepiva na tjednoj bazi, poručio je te se osvrnuo na slučaj s dr. Bressanom. 

- Osuđujem svaki pokušaje manipulacije javnosti te ću koristiti svaku priliku demantirati ih dokazivim činjenicama. Ovakve situacije rezultiraju obmanjivanjem hrvatskih građana koji pokušavaju ostvariti svoju želju i pravo na cijepljenje protiv COVID-19. Posebice nije dobro kada to dolazi od zdravstvenog djelatnika kojemu je prvenstveni zadatak pomagati građanima u cijepljenju, a ne dodatno unositi uznemirenost i dezinformiranje, navodi Beroš. 

Protokol Ministarstva zdravstva u slučaju sumnje nalaže provjeru upisa u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 te utvrđivanje jesu li u registru zavedena sva cijepljenja kako bi se onemogućili pokušaji manipulacije podacima. 

- Apeliramo na sve sudionike u zdravstvenom sustavu na potrebu zajedničkog djelovanja i sprječavanje daljnjeg zbunjivanja i uznemiravanja hrvatskih građana koji žele ostvariti svoje pravo na pravovremeno cijepljenje kao najučinkovitiji oblik zaštite života i zdravlja, zaključeno je iz Ministarstva zdravstva. 

VIDEO U Dubrovniku počelo cijepljenje turističkih djelatnika, punkt obišla ministrica turizma i sporta Brnjac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije