Ministarstvo zdravstva upozorava: Stariji ne smiju na sunce od 10 do 17 sati

27.06.2006.
u 19:40

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u današnjem priopćenju upozorava da se starije osobe ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebice stariji srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti.

Ističe se da je zdravlje starijih osoba izloženo najvišem stupnju rizika zbog visokih temperatura i preporučuje im se da, kad izlaze van, obvezno zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom.

Dodaje se da je neophodno dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, čajeva ili juhe i variva, jesti mnogo sezonskoga voća i povrća i izbjegavati pržena, pohana, slatka, jako zasoljena ili začinjena jela te redovno održavati čistoću tijela i životnoga prostora.

Osim strogoga pridržavanja uputa o liječenju i kontroliranoga uzimanja lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnoga tlaka. Pojava glavobolje, mučnine i vrtoglavice znak je pak uzbune za stariju, posebice bolesnu osobu, koja se mora žurno javiti svom liječniku obiteljske medicine ili hitnoj pomoći.

Ministarstvo podsjeća članove obitelji, prijatelje, susjede te članove udruga u skrbi za starije da bi u vrijeme vrućina trebali učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine oslabljene sposobnosti, čak i nekoliko puta dnevno.

Ističe se da bi starija osoba trebala uvijek uz sebe imati osnovne podatke: ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o njoj u slučaju potrebe.

Dodaje se da su za starije neophodne trajne tjelesne i psihičke aktivnosti, posebice kretanje i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, što više boravka u prirodi (lagane šetnje uz more, jezera, rijeke, te boravak u parkovima, voćnjacima i sličnim prirodnim okruženjima).

U priopćenju Ministarstva upozorava se da je, ako je starija osoba teško pokretna ili prebiva u zatvorenoj prostoriji, neophodno redovito višesatno provjetravanje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije