REAGIRANJA

Ministarstvo zdravstva znalo je za neutrošenih 600.000 kuna

28.11.2001.
u 00:00

Vinogradskoj su i dalje ostali nebrojeni najteži narkomani, i pritisak njihovih obitelji, a umjesto potpore sustava dobili smo inspekcije i mnogo drugih ružnih stvari

U traženju načina kako da se u javnosti stvori uvjerenje da su "nove snage", koje su posredovanjem politike u položaju da odlučuju u svezi s Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe droga, s pravom morale marginalizirati tim koji se bavi ovisnostima u "Vinogradskoj", a time i Sakomana, pojavila se informacija u Večernjem listu od 22. studenoga o. g. pod naslovom "Otkriveno neutrošenih 600.000 kuna za suzbijanje droge".

Što je istina u svezi s tim?

Kao prvo, nitko nije našao shodnim objaviti, koji je program odradio tim Centra za sprječavanje i liječenje ovisnosti pri KB-u "Sestre milosrdnice", koliko je za to potrošeno sredstava u 2000. godini. Uz golem terapijski rad s više od 1500 teških ovisnika, odrađen je veliki stručni posao na terenu kao i na međunarodnoj razini. Sve je to stajalo 592.668 kuna (iz čega su davane plaće timu od 4 osobe, pločice za dokazivanje droge u urinu, epidemiologija, troškovi putovanja i honorari za stručni rad, osobito edukativni, sve seminare i stručnu supverziju Centra u županijama). S obzirom na opseg posla, taj je Centar potrošio najmanje novca, znatno manje nego npr. Centar za prevenciju na Jarunu (bolnice Vrapče), čiji je opseg posla bio neusporedivo manji i nisu ovisnicima na mjestu kontrolirali urin.

Odakle onih spomenutih 600.000 kuna?

Kao prvo, taj novac nije propao, nitko nije uzeo ni jednu kunu i nitko ga nije skrivao, već je još u financijskom izvješću dostavljenom početkom godine jasno stajalo koliko na toj stavci stoji neutrošenih sredstava. To znači da nije bila potrebna nikakva posebna financijska kontrola da se to ustanovi jer je Ministarstvo zdravstva raspolagalo tim podatkom. Riječ je o novcu koji doista nije utrošen, ali nitko ne želi reći zbog čega? Ako planirate provesti neki program (sukladno Nacionalnoj strategiji to je značilo odraditi posao Državnog centra za liječenje ovisnosti), tada planirate sukladno opsegu posla i troškove. No, ne možete li npr. zaposliti odgovarajući broj stručnjaka koji su temelj provedbe programa, jer u tom smislu nije dana potpora tom programu, onda odmah ostaje dio neutrošenih sredstava. Ako nitko od mjerodavnih nije dao prostor za rad, onda se nisu mogla potrošiti sredstva za njegovo uređivanje i opremanje. Prostor je obećan, štoviše, značajna stavka novca stajala je za uređivanje prostora na računu Ministarstva zdravstva - ne znam na što su utrošena ta sredstva - i o tome se ne govori. Hrvatski sabor nekoliko je puta donosio odluku da Ministarstvo zdravstva mora osigurati uvjete za rad tima u Vinogradskoj, ali je sve ostalo samo na šetnji po bolničkom krugu i pokazivanju potencijalne zgrade koju bi trebalo urediti. Vinogradskoj su, dakle, i dalje ostali nebrojeni najteži narkomani, i pritisak njihovih obitelji, umjesto potpore sustava dobili smo inspekcije i mnogo drugih ružnih stvari o kojima ću drugom prilikom.

Usput, informacija o 600 beba koje su rodile majke ovisnice, što su je prošle godine u medijima plasirali "novi gradski eksperti" za pitanja ovisnosti, nije točna. Broj je uvećan najmanje 20 puta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije