ZJAPI PRAZNA

Kovač: Kupnja zgrade u Bruxellesu bila je šlamperaj

Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
11.08.2016.
u 16:37

"Tu se na neki način radi o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. Ali to ćemo morati spriječiti"

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač "šlamperajem" je danas ocijenio kupovinu zgrade u Bruxellesu 2013. u koju je trebalo biti smješteno stalno hrvatsko predstavništvo pri EU, a još zjapi prazna.

Hrvatska je u mandatu prethodne Vlade za 11,5 milijuna eura kupila zgradu u Bruxellesu površine oko 4000 četvornih metara, u koju je trebalo biti smješteno cjelokupno Stalno predstavništvo RH pri EU, odnosno devedesetak zaposlenika.

Zgradu je, međutim, prije useljenja trebalo adaptirati, što do danas nije učinjeno, pa se hrvatsko predstavništvo i dalje nalazi u unajmljenom prostoru koji se plaća 16 tisuća eura mjesečno.

– Kupljena je zgrada u Bruxellesu, međutim nije prethodno izrađena studija o isplativosti – rekao je Kovač novinarima.

– Nisu niti pribavljene sve potrebne dozvole, npr. urbanistička dozvola, kako bi mogao biti raspisan natječaj za prikupljanje ponuda i izvođenje radova i adaptaciju – rekao je Kovač.

Po posljednjem projektnom troškovniku, adaptacija zgrade koštala bi dodatnih 5,3 milijuna eura.

– Tu se na neki način radi o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. Ali to ćemo morati spriječiti – rekao je Kovač.

Pri kupnji zgrade 2013. jedan od glavnih argumenata bio je taj da 90 posto zemalja EU ima u Bruxellesu zgrade u svom vlasništvu i da je to dugoročno isplativije nego plaćanje visokog mjesečnog najma.

Na problem zgrade u Bruxellesu ovih je dana ponovno ukazao nalaz državne revizije.

>> Miro Kovač na Facebooku: Nije 'lex Perković', nego 'lex Milanović'

Komentara 19

MS
mare_split
17:42 11.08.2016.

Kakav 'šlamperaj'? Ta, Šmrkavi je jasno rekao kako je za stanje zgrade kriva SADAŠNJA Vlada! ... G. Kovač, recite jasno: kupljena je puno manje vrijedna nekretnina, zbog čega postoji osnovana sumnja kako je dio 'viška' preplate 'sjeo' na 'NEČIJI' račun ...! Nužna je provjera vrijednosti i onda pokretanje istrage prema svim osobama koje su ima bilo kakav 'dodir' s ovom štetnom radnjom!

BU
bubimima
17:17 11.08.2016.

Koliko takvih "šlamperaja" jš ima? I da li će itko za to odgovarati? A sve to plaćaju hrvatski porezni obveznici. Lakonski reći samo da se radi o šlamperaju je u najmanju ruku bezobrazno prema hrvatskom narodu.

Avatar juricamesko
juricamesko
20:09 11.08.2016.

afera tajnica,zgrada u Bruxellsu,afera Paro,afera braco.nije to više šlamperaj to je kriminal.ne može se od 100 milijuna kuna bačenih u vjetar reći da je šlamperaj.gdje je sada Dalija i DORH.na Krku ili Hvaru na plaži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije