KONTROVERZNI NAČELNIK

Mještani Murtera na referendumu će moći srušiti Turčinova, poznatog po peglanju kartica Općine u bordelu

Na?elnik op?ine Murter-Kornati pušten iz pritvora
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
03.10.2024.
u 13:56

Optužnica je podignuta i protiv poduzetnika Tomislava Pešića, koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje

Mještani općine Murter – Kornati na referendumu će moći glasovati o opozivu svog dugogodišnjeg načelnika Tonija Turčinova koji je na čelu općine još od 2016. godine. Izvijestili su to iz liste ''Za dobro mista'', koja je uspjela skupiti dovoljno glasova za pokretanje referenduma o opozivu kontroverznog načelnika koji u općinskom vijeću, podsjetimo, nema većinu, već četiri od ukupno devet vijećnika. Tri mjesta ima lista "Za dobro mista", dok HDZ ima dva.

– Općinsko vijeće prvi je put s dvotrećinskom većinom izglasalo odluku o održavanju referenduma za opoziv načelnika. Do sada nismo imali potrebnu većinu, no napokon smo uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova. U tri i pol godine rada načelnik je sustavno odbijao poštovati odluke Vijeća, nije sudjelovao na sjednicama te je time ugrozio interese naše zajednice. Odluka o referendumu donesena je kako bi svi građani dobili priliku da izraze i odluče o smjeru u kojem će naša općina ići! Važno je naglasiti da izlazak na referendum nije samo vaše pravo već i vaša odgovornost. Bez obzira na moguće neugodnosti, prijetnje ili pritiske, važno je proći kroz ovaj proces i osigurati bolju budućnost za našu općinu. Vaš glas može donijeti promjenu i vratiti transparentnost, odgovornost i poštovanje odluka općinskog Vijeća. Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju i time pokažete da budućnost naše zajednice ovisi o svakome od nas – izvijestili su vijećnici s liste "Za dobro mista" i naglasili da ako sada ne dođe do reakcije, to će značiti prešutnu podršku načelniku i stanju u općini te su čestitali na hrabrosti svim vijećnicima koji su dali podršku inicijativi za referendum. O datumu i tijeku referenduma izvijestit će uskoro. 

Svakako je zanimljiv tajming zazivanja referenduma s obzirom na to da uskoro slijede lokalni izbori pa se postavljaju pitanja smisla ali i dodatnog troška. Kako doznajemo od upućenih izvora, jedna od teza jest i da se vijećnici koji traže referendum boje da na izborima ne bi uspjeli srušiti Turčinova koji, iako nema većinu u vijeću, i dalje uživa podršku velikog broja mještana. – Naša odluka o referendumu nije politička igra, već nužan korak kako bi se građanima vratilo povjerenje u lokalnu vlast. Do referenduma nikada nije trebalo ni doći da je načelnik imao imalo srama te podnio ostavku. Trošak referenduma nije cijena koju plaćamo, već ulaganje u transparentnost i odgovornu vlast koja radi u interesu svih – odgovaraju dodajući kako je njihov cilj osigurati pravedniju budućnost za našu zajednicu te zato pozivaju sve mještane da izađu na referendum i izraze svoj stav.

Turčinov se na sjednicama Općinskog vijeća ne pojavljuje još otkako je prošle godine upao u probleme zbog afere s peglanjem općinske kartice u austrijskom bordelu u travnju 2019. Potrošio je, kako su objavili mediji, 1560 proračunskih eura u austrijskom klubu La Cocotte. Tvrdio je da je karticu u klubu upotrijebio pogreškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio Općinu. Optužnica protiv Turčinova, kako je objavio USKOK nakon provedene istrage, podignuta je pred Županijskim sudom u Splitu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

POVEZANI ČLANCI:

Optužnica je podignuta i protiv poduzetnika Tomislava Pešića koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje. Kako stoji u optužnici, Turčinov je od početka 2018. do sredine 2022. godine u Murteru te u drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao načelnik Općine Murter-Kornati koji je ovlašten u službene svrhe koristiti poslovne i bankovne kartice te uređaje za elektronsku naplatu cestarina izdanih Općini te raspolagati sredstvima po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe. Tako je plaćao troškove putovanja i drugih usluga ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, a potom je nalagao da se računi za tako učinjene privatne troškove plate na teret Općine. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 20.902,60 eura i oštetio Općinu za navedeni iznos, naveo je USKOK. 

Osim toga, načelnik Murtera u razdoblju od svibnja 2020. do ožujka 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s vlasnikom obrta, s ciljem da njegovu obrtu na štetu Općine Murter pri izvođenju građevinskih radova na uređenju sportskog centra pribavi nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio je ugovor s drugookrivljenim kao izvođačem radova. Troškovnikom radova bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, Turčinov je u svrhu tih radova na teret Općine Murter od drugog trgovačkog društva nabavio beton u vrijednosti od 4.205,20 eura koji je Općina i platila iako za to nije bilo osnove jer je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za spomenuti iznos. 

Nakon izbijanja afere najavio je da podnosi ostavku na mjesto vijećnika u županijskoj skupštini, ali je ostao na mjestu načelnika, izjavivši da uz podršku svojih suradnika i sumještana nastavlja raditi na projektima koje je započeo u Općini Murter – Kornati. 

GALERIJA Znate li koji je hrvatski grad smješten na sedam rijeka podno devet planina?

Na?elnik op?ine Murter-Kornati pušten iz pritvora
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije