Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subvencionirani stanovi
Povratak na članak

Mladi lakše do stana u Beču nego u Zagrebu: Što je ‘bečki model’ stanogradnje koji je postao uzor u svijetu

Bečki model socijalne stanogradnje namijenjen je ne samo socijalno ugroženim kategorijama nego i srednjem i visokom sloju stanovništva. To je mjesto gdje u istoj ulici ili bloku zgrada žive radnici, kuharice i čistači uz medicinske sestre, liječnike i nastavnike

Komentari 11

TO
Topfsy
07:16 27.04.2024.

Postovana, "Model stanogradnje koji je postao uzor u svijetu" nema puno veze s realnosti. Da je uzor, imale bi ga i druge drzave. Nacelni, podupire dio populacije, da. Zivim u becu 10 godina. 90% mojih prijatelja moja rentati privatne stanove,ve, jer ovi nisu dostupni, ili ne zadovoljavaju uvjete. To nisu sretne uspjesne komune ljudi. Moji prijatelji koji tamo zive, nekima jest neugodno radi nezaposlenih ljudi upitnih extra aktivnosti (droga) Clanak se mora platiti, pa ne znam jeste li napisali uvjete za takve stanove, da nasi emigranti znaju da moraju zivjeti 5 godina u becu prije trazenja takvog stana (postoje 2 modela). Naravno, moze se naci bosanskog ili turskog kuma u administraciji i neke uvjete preskociti... (slicno kao i u drugim drzavama). Bec jest s razlogom privlacan za zivot, ali nemojte ljudima obecavati pecene patke i piceke jer kad ovdje nece imati ni posla ni stana koje ih ceka cim predu granicu, vi necete pomoci.

VL
Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
09:02 27.04.2024.

Ma kakav Beč, tu liti na apartmanima dižem dvi ijade eura na tjedan, a zimi živin u tajlanda! Ae, ka Bog!

VL
MA
Maslac
08:12 27.04.2024.

Stanovi su svagdje preskupi. Npr. u Njemackoj su neki kupili stan od 70m2 u novogradnji za pola miliona eura...naravno preskupo a prvi susjedi su im neki asocijalni kojima je drugi kupac iznajmio stan ( naravno preko grada jer grad tima placa najamninu, sigurno i svakoga 1. u mjesecu ). Ti austrijski modeli su socijalisticki modeli...da li su dobri neznamo mada koliko ima bogatih stranaca na zapadu oni ce jos malo pokupovati mnoge nekretnine u elitnim djelovima metropola.

VL
PR
pravedno
08:51 27.04.2024.

Ja znam da u Beču košta garaža ili garažno mjesto koliko u Slavoniji košta kuća, u Beču najam za garažno mjesto košta koliko u Slavoniji košta najam za kuću. Ako izaberemo neku temu sa kojom ožemo manipulirati narod uvjek se može naći.

VL
BU
burza
10:36 27.04.2024.

U Hrvatskoj svi bi sve bez odricanja sko nesto oces imati stegni remen kako je prije bilo nisi cekao da ti netko da zasuces rukave i a sad samo cekaju da dobiju mukte

VL
BO
BoljiSvijet
08:52 27.04.2024.

Gledam ove licemjerne komentare punih neistina a gotovo svi se predstavlhaju kao da žive u Austriji..ovdje sa prosječnom plaćom možes na kredit za 10 godina SAM otplatiti stan u okolici Salzburga (pozicija kao Pećine u Rijeci ili Sesvete u Zg)aa u RH sa prosječnom plaćom ne možeš ni dignuti stambeni kredit na 30 godina..hvala VL da ovaj tekst niste prije izbora pustili...pozivam mlade -budite hrabri (nema veze ako ne znate ni slova njemačkog) ..u Austriji je nepisano pravilo ako ste mlađi od 25 godina ma da ste i crni vrag-za njih vrijedite više nego stari politolog...samo dođite tu . Za 3-4 godine shvatit će te da vam je to bila najbolja odluka u životu..ako ovako bude još 6-7 godina pa ja mogu lagano sa prvim stečenim uvjetima za isplaćivanje mirovinske rente vratiti se doma i živjeti od samo ušteđevine, a da u RH ništa ni ne radim (za sve pametnjakoviće da ih odmah zaustavim-radim na aerodromu u Flughafen Salzburg)

VL
Avatar anlaser
anlaser
09:13 27.04.2024.

Bečki model : ne krade se ,nemaju 200 tisuća uhljeba i 50 tisuća udruga na državnoj sisi ,40 tisuća političara i njihovih pratitelja i eto stana za 10.godina !

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.