U SIJEČNJU RASPISANA TJERALICA

Ubojstvo djeda Luke Modrića: Potvrđena optužnica, no odbijen zahtjev da se Željku Badži sudi u odsutnosti

Foto: Luka Modrić/Instagram
1/4
28.10.2024.
u 09:03

Željko Badža tereti se da je predvodio specijalnu jedinicu policije odgovornu za zločine, a prema iskazima nekih očevidaca, osobno je ubijao neke civile. Jedan od svjedoka kazao je da je ubio Modrićeva djeda.

Optužnica protiv Željka Badže (63) koji je optužen za ratni zločin u Zatonu Obrovačkom jer je 18. prosinca 1991. u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci presreo na cesti Luku Modrića, djeda nogometaša Real Madrida Luke Modrića, koji je na ispašu vodio koze, te ga ubio, nakon čega je s ostalim nepoznatim pripadnicima specijalnog voda SJB Obrovac u Mekom Docu ubio još šest civila, potvrđena je na Županijskom sudu u Splitu, no odbijen je zahtjev tužiteljstva da mu se sudi – u odsutnosti.

Riječ je o slučaju koji je klasičan primjer problema s kojima se suočavaju istrage ratnih zločina jer je riječ o događajima od kojih je prošlo puno vremena, svjedoci i optuženici uglavnom su nedostupni, istrage su jedno vrijeme vodili svi sudovi sve dok se nisu osnovala četiri specijalizirana, suradnje sa Srbijom po pitanju osumnjičenika i svjedoka gotovo i nema.... Ova konkretna istraga bila je pokrenuta još 1993. pred Županijskim sudom u Zadru, kasnije ju je preuzeo sud u Splitu kao jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine. I tada su se još sumnjičili Đorđe Jelić i Bogdan Gagić. Njih su dvojica bili nekadašnji pripadnici milicije SAO Krajine i nedostupni hrvatskom pravosuđu. Hrvatska je tražila njihovo ispitivanje zamolbenim putem, što se dogodilo tek 2011. Teretili su se da su nepoznatim pripadnicima postrojbe kojom su zapovijedali naložili fizičku likvidaciju i mučenje civila hrvatske nacionalnosti. Osim toga, teretili su se da su  spomenute zločine počinili sljedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske. Osim Luke Modrića, tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Svi su bili starije dobi, a obdukcijski nalazi pokazali su da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

VEZANI ČLANCI:

Što se dogodilo s Jelićem i Gagićem  od 2011. kada je Hrvatska tražila njihovo zamolbeno ispitivanje pa do danas, nije baš najjasnije, a 2021. istraga je proširena i na Badžu, koji je na kraju početkom ove godine i optužen. Tereti se da je predvodio spomenutu specijalnu jedinicu policije odgovornu za zločin, a prema iskazima nekih očevidaca, osobno je ubijao neke civile. Jedan od svjedoka kazao je da je Badža ubio Modrićeva djeda. No Badža je tijekom istrage pobijao taj iskaz, navevši da svjedok nije rekao tko je točno pucao ni tko je ubio Modrićeva djeda, te je tvrdio da on spomenutom jedinicom nije zapovijedao. Tvrdio je i da nije znao za zločine, koje je opisao kao činove samovoljnih pojedinaca, te je naveo da zločin nije mogao spriječiti. On je inače pobjegao u Srbiju pa u Australiju, a u travnju 2023. bio je u Hrvatskoj, no tada još za njim nije bila raspisana tjeralica pa nije bio uhićen.
Njegova je obrana nakon podizanja optužnice tražila da se neki dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti, što je prvo odbilo optužno vijeće, a zatim je taj stav optužnog vijeća potvrdio i Visoki kazneni sud (VKS).

Badžina obrana tvrdila je da optužnica nije osnovana, zatim da on nije zapovijedao postrojbom koja je počinila zločine, a sporno im je bilo i što su ispitani svjedoci osobe koje su bile u rodu sa žrtvama te što nemaju posrednih saznanja jer nisu bili očevici. Ukratko, tvrdili su da nema dokaza protiv Badže, no argumentacija obrane nije prošla, pa je optužnica postala pravomoćna. Što se tiče zahtjeva tužiteljstva da se Badži sudi u odsutnosti, obrana se tome protivila. Naveli su da u optužnici nije navedeno zašto je Australija odbila da se tamo ispita kao osumnjičenik po zamolnici Hrvatske. Osim toga, navela je obrana, u optužnici je navedeno i da je on boravio u Hrvatskoj, a da nije obavijestio ŽDO Split, što po obrani znači da je – dostupan, jer to znači da je slobodno ušao i izašao iz Hrvatske. Badžina obrana tvrdi i da on nije znao za ovaj postupak, o čemu ga je u kasnije obavijestio sin, kada Badžo više nije bio u Hrvatskoj.

Sud se na kraju priklonio stavu Badžine obrane i odbio je zahtjev tužiteljstva da mu se sudi u odsutnosti. Pojašnjeno je da se Badža nalazi u Australiji na nepoznatoj adresi, da nije ispitan tijekom istrage ni po zamolnici, da mu je istražni zatvor određen u prosincu 2023., te da je u siječnju 2024. za njim raspisana tjeralica i interna i međunarodna. No sve to po stajalištu suda ne upućuje na to da je on nedostupan jer se prvo, smatra sud, treba pokrenuti postupak njegova izručenja, a tek ako to ne bude provedeno, prema stajalištu suda, može se razmišljati o ponovnom razmatranju suđenja u odsutnosti. 

VEZANI ČLANCI:

Što se pak ubojstva Modrićeva djeda tiče, o njemu su svjedočili očevici od koji su se neki skrivali u šumi, a Modrićev djed im je donosio hranu. Nakon toga se vraćao kući kako bi pustio stoku na ispašu. Rođak Modrićevih koji se skrivao malo nakon starčeva odlaska vidio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi. Čuo je da se automobil zaustavio, kako netko trči, nešto viče, a zatim prvo rafalnu, a potom pojedinačnu paljbu.

– Bio sam predaleko, tako da nisam vidio tko su ti ljudi. No bio sam uvjeren da je riječ o pripadnicima tzv. specijalnog voda milicije SAO Krajine. Otišli su u smjeru zaseoka, tamo se zadržali neko vrijeme te potom otišli put Obrovca – ispričao je taj svjedok.
Sljedeći dan rodbina je našla tijelo Luke Modrića. Rodbina ubijenih civila dostavila je i imena pripadnika srpskih parapostrojbi za koje je sumnjala da su sudjelovali u zločinu. 

>>FOTO Ovo su bolje polovice dinamovaca! Pogledajte ljepotice koje ljube plavi dečki>>

1/10

Komentara 23

NE
NervozniPoštar
09:14 28.10.2024.

"..u travnju 2023. bio je u Hrvatskoj, no tada još za njim nije bila raspisana tjeralica pa nije bio uhićen." .. zločin je počinjen 1991. g. Takvo pravosuđe treba smjesta ukinuti.

LL
lijepa_li si
09:25 28.10.2024.

nego jel žacu kuça obnovljena, jel uživa hrvatsku mirovinu?

KR
Kružić
09:27 28.10.2024.

Koliko takvih "aboliranih" šeće među nama ili ljeti obilazi svoja imanja koje im je obnovila hrvatska država.. eee Hrvati, kratke pameti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije