FRANCUSKA TVRTKA NAGODILA SE S EPPO-om

Moraju platiti 150.000 eura jer su lažirali deklaracije na prezervativima i gelovima uvezenim s Tajlanda i iz Indonezije

French far-right leader Marine Le Pen stands trial over alleged misuse of EU funds
BENOIT TESSIER/REUTERS
03.10.2024.
u 07:25

Zahvaljujući toj prevarnoj shemi, spomenuta tvrtka izbjegla je plaćanje 419.000 eura carina i poreza, a za taj iznos su oštećeni francuski i proračun EU.

Zbog prevare prilikom uvoza sanitarnih proizvoda, jedna je francuska tvrtka osuđena na plaćanje novčane kazne od 150.000 eura. Riječ je o istrazi koju je Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo nakon što  je francuska carina u luci Le Havre u ožujku 2022. otkrila da su na  higijenskim proizvodima koji su uvezeni iz Tajlanda i Indonezije krivotvorene deklaracije.

Radilo se o gelovima, antibakterijskim gelovima za ruke i prezervativima, a pošiljka je bila vrijedna šest milijuna eura. O pronalasku krivotvorenih deklaracija, francuska carina je obavijestila EPPO, a istragu je onda po njihovom nalogu vodio francuski nacionalni ured za borbu protiv prevara. Tijekom istrage utvrđeno je da je između  listopada 2019. i srpnja 2022. tvrtka koje je  dio multinacionalne grupe, namjerno pogrešno klasificirala proizvode pod carinskom tarifom EU-a kako bi smanjila iznos dugovanih carina i poreza.

Zahvaljujući toj prevarnoj shemi, spomenuta tvrtka  izbjegla je plaćanje 419.000 eura carina i poreza, a za taj iznos su oštećeni francuski i  proračun EU. Tvrtka je priznala  da je lažirala carinske deklaracije pa je po nagodbi s EPPO-om osuđena na plaćanje 150.000 eura kazne. Osim toga platili su i iznos poreza kojeg su utajili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije