reakcija

MORH: Milanović obmanjuje javnost, vojni helikopteri po njegovu zahtjevu ostvarili su 348 letova

Zagreb: Preuzimanje helikoptera Black Hawk kojem su nazočili Milanović i Banožić
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
02.09.2024.
u 12:40

Predsjednik Milanović obmanuo je javnost tako da je ukupan broj svojih zahtjeva o korištenju vojnih helikoptera, unutar kojih je više uzlijetanja i slijetanja, odnosno sati leta, prikazao kao ukupan broj sati korištenja helikoptera, navodi MORH

Moglo se i očekivati da će se spor između Vlade premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića oko njegova korištenja helikoptera HRZ-a još rasplamsati, a priča dobivati nastavke. Nakon što je ministar obrane Ivan Anušić zatražio i dobio izvještaj Oružanih snaga RH, s popisom letova triju tipova helikoptera HRZ-a, kojeg je u svom mandatu, dakle u skoro 5 godina koristio predsjednik države, doznalo se da je Milanović letio u 348 navrata, u trajanju od sveukupno 241 sata, a u MORH-u su procijenili da je to vojni proračun stajalo oko milijun eura. 

 

U priopćenju s Pantovčaka stižu drukčiji podaci. Kaže se da je Milanović helikoptere naručivao 74 puta. U vremenu, satima letenja dva se izvještaja slažu, dakle letjelo se ukupno 241 sat. Gdje je nastao nesklad, pa MORH tvrdi 348 puta, a Pantovčak pet puta manje, 74 puta?

MORH: Popis i pregled troškova svih potpora pruženih Uredu predsjednika RH

Već se i u dopisu načelnika Glavnog stožera OS RH, general-pukovnika Tihomira Kundida krije odgovor na tu dvojbu. On, naime piše da su za "prijevoz predsjednika Republike i stranih državnika i dužnosnika (očito u posjetu Milanoviću) od veljače 2020. do kolovoza 2024. helikopteri HRZ-a obavili 74 zadaće". Ne letova, nego zadaće, dakle. Kundid dalje pojašnjava "napominjemo da jedna zadaća sadržava više uzlijetanja i slijetanja helikoptera, odnosno više različitih relacija leta...".

 

To bi, primjerice, značilo da kada predsjednik s Hvara zatraži helikopter da ga preveze do Sinja ili Dubrovnika, izdaje jednu zapovijed (zadaću) i to računa kao jedan let, dok su se ustvari dogodila dva leta, jer je helikopter prvo morao uzletjeti iz Zagreba, pa sletjeti na Hvaru, pa onda letjeti u Sinj ili Dubrovnik. I onda se vratiti u Zagreb, ako nije bilo novih narudžbi, u sklopu te jedne zadaće, što bi bio onda i treći let po jednoj zapovijedi, odnosno zahtjevu predsjednika.

Foto: MORH

U svom novom priopćenju MORH dalje pojašnjava u čemu leži razlika u tumačenju koliko puta je predsjednik koristio helikoptere HRZ-a.U MORH-u tako tvrde da je Milanović u svom priopćenju obmanuo javnost i iznio neistinite tvrdnje o korištenju vojnih helikoptera u svom mandatu. Kažu da je neistinito interpretirao izvješće načelnika Glavnog stožera Kundida.

 

"Jedina je istina da su vojni helikopteri po Milanovićevu zahtjevu u njegovu mandatu ostvarili 348 letova, odnosno 241 sat leta", konstatiraju u MORH-u i drže se svoje prve objave. I dalje tvrde da je sve to građane Hrvatske koštalo najmanje 1 milijun eura. Objašnjavaju kako su u dostavljenim tablicama Oružanih snaga, naime, prikazani samo troškovi goriva, a to je samo dio troška korištenja helikoptera. Zato i razlika između njihove procjene od milijun eura i izjave s Pantovčaka da je potrošeno pet do šest puta manje.

 

U MORH-u tako računaju očito i troškove amortizacije i dnevnice letačkog osoblja, što značajno povećava cijenu leta, a koja se kreće oko 7 tisuća eura po satu za ruski helikopter, a oko 9 tisuća eura po satu za američki helikopter. Zaključuju da je Milanović obmanuo javnost tako da je ukupan broj svojih zahtjeva o korištenju vojnih helikoptera, unutar kojih je više uzlijetanja i slijetanja, odnosno sati leta, prikazao kao ukupan broj korištenja helikoptera.

Foto: MORH

Novu izjavu daje i ministar Ivan Anušić, u kojoj podsjeća da su njegove nadležnosti u području obrane propisane Ustavom i zakonom o obrani, pa "dokle god obavljam dužnost ministra obrane neću dopustiti da itko, bez obzira na svoju funkciju, netransparentno troši novac i koristi resurse Ministarstva obrane, za koje ja kao ministar odgovaram".  Dodao je, pozivajući se na to da je bio dragovoljac Domovinskog rata te da je u vojsci proveo 11 godina, da "neće dopustiti da itko koristeći svoju poziciju zastrašuje pripadnike Oružanih snaga". Ponavlja da će on pokrenuti izmjene zakona o obrani, kako bi se postiglo da se za ove stvari pita i ministra obrane, jer on za financije odgovara pred Saborom i zakonom, a sada nema nikakav utjecaj na odlučivanje o tome kada će i kako će se predsjednik RH koristiti vojnim resursima te kako troši vojni proračun.

Podsjećamo, Ured predsjednika Zorana Milanovića objavio je detaljno izvješće o broju letova za koje je rabio vojni helikopter i brod, nakon što se prije nekoliko dana povela rasprava na tu temu. Ukupno 74 puta koristio je Milanović, objavljeno je, vojni helikopter od veljače 2020., a u osam navrata se vozio i vojnim brodom. Ukupna cijena za sve te prijevoze je, stoji u izvješću, 149.800 eura.

Ured predsjednika Republike dobio je u nedjelju 1. rujna izvješće načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Tihomira Kundida o letovima helikoptera HRZ-a i plovidbi brodova HRM-a za potrebe predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića u razdoblju od veljače 2020. do kolovoza 2024. godine. Načelnik GS OSRH sastavio je izvješće na zahtjev predsjednika Republike koji je prethodno, svojom odlukom, deklasificirao zapovjedi o izvršenim letovima helikopterima HRZ-a i plovidbama brodovima HRM-a, navodi se u priopćenju Ureda.

Milanović objavio koliko se puta vozio vojnim helikopterima i brodovima

Najmanje je letova Milanović imao u 2020., kada ih je obavio 11, dok se Milanović helikopterom najviše vozio lani – 20 puta. Iako je premijer Andrej Plenković ranije u javnosti navodio kako Milanović u privatne svrhe koristi američke helikoptere Black Hawk, u izvješću jasno stoji kako su se za letove koristili Mi-8 MTV, Mi-171 Sh i UH-60 tj. ruski helikopteri, kako je ranije i sam Milanović navodio. 

Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Preuzimanje helikoptera Black Hawk kojem su nazočili Milanović i Banožić
1/42

Komentara 53

Avatar Marko
Marko
13:07 02.09.2024.

Za milion eura koje je potrošio na 348 privatnih letova helikopterom na žderačine i kod svojih jebaljki moglo se ispitati i popraviti sve rampe na trajektima..

EJ
ejStef
13:16 02.09.2024.

Jel se mogu ja za tu cijenu voziti helikopterom? Ovo samo pokazuje koliko su ti političari daleko od realnog svijeta, pa nije trošak samo gorivo, kao što je Milanović naveo... Sat leta košta skoro 10.000 €, ovisi koji je helikopter koristio, mislim da je čak ono rusko čudo skuplje od Blackhawka. Pred više od 10 godina, sat leta je bio 50.000 Kn, sigurno nije pojeftinio... Tako da je Milanovićevo priopćenje smiješno, a i cifra od Ministarstva je isto nerealna. No, kako oni dobiju kavu po ispod 0,50 €, za razliku od nas običnih smrtnika, valjda tako dobiju i letove s popustom. A zapravo sve to imaju gratis, mi to plaćamo, oni sigurno ne.

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
13:04 02.09.2024.

Ma jasno. Milanovic uz to sto je karakterno los covjek jos i prokusani manipulator i ocito lazov. Stamota je u prvoj liniji za svoju jadnu mamu koju iskreno zalim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije