prijedlog u pripremi

Most traži istražno povjerenstvo za 'Kongo', Selak Raspudić otkrila detalje

Zagreb: Sabor raspravlja o prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.06.2023.
u 17:30

Most će u prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva tražiti i očitovanje ministara Gorana Grlića Radmana, Ivana Malenice i Marina Piletića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića i premijera Andreja Plenkovića

Klub zastupnika Mosta do kraja tjedna u saborsku proceduru uputit će prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi sve okolnosti vezane uz slučaj Kongo. Konkretnije, povjerenstvo bi trebalo istražiti nepravilnosti u postupanju sudova, ali i ulogu niza ministarstava i ministara, uključujući i premijera Andreja Plenkovića, koji su tvrdili da u čitavoj priči nema ničeg spornog. Potvrdila nam je to jučer njihova zastupnica Marija Selak Raspudić koja kaže da je prijedlog u pripremi, a kada bude gotov, Most će ga ponuditi i drugim oporbenim klubovima. Zastupnica ističe da je riječ o izrazito mučnom slučaju u kojem ne smije biti mjesta za politički trijumfalizam te poziva oporbu da ostavi po strani međusobne antagonizme i osigura da se slučaj rasvijetli do kraja.

– Krajnje je vrijeme da nadiđemo nezreli antagonistički narativ o tome tko je bolji, a tko lošiji čovjek, iz koga progovara ljubav, a tko je nositelj mržnje, pa i tko je bio u pravu, a tko u krivu te da zajedno ponudimo adekvatan institucionalni odgovor koji će opravdati ozbiljnost funkcije koju obnašamo – naglasila je zastupnica u slobodnom govoru u Saboru.

VEZANI ČLANCI:

Uvjerena je da se propusti vezani za posvajanje djece iz zemalja koje nisu potpisale Haašku konvenciju nisu događali zbog manjkavih propisa, već namjerno. Tvrdi, naime, da su postojeći zakoni sasvim dostatni za zaštitu djece i posvojitelja, a da su izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje je neki dan donio Sabor služile isključivo kako bi se stvorio lažni dojam da je bilo nužno popuniti pravne praznine, a sve to samo kako bi se izbjeglo pitanje odgovornosti za nepridržavanje zakona. Vladu zbog toga proziva da je zloupotrijebila Sabor i ističe kako fokus budućeg istražnog povjerenstva ne smije ostati samo na pravosuđu, odnosno na sudovima.

– Za pretpostaviti je da ne postoje suci "otoci" koji su ničim izazvani grabili predmete da bi u njima potom iz pukog altruizma žurno postupali. Ako su oni doista kršili propise, kao što je u predmetnom novinskom članku (serijal Jutarnjeg lista op.a.) navedeno, oni su to vjerojatno činili na nečiji nagovor, platno ili besplatno, i logično je pretpostaviti da su samo dio lanca protupravnog postupanja. Lanca čiji puni niz tek treba razotkriti – smatra Selak Raspudić, uvjerena kako je na Saboru da utvrdi političku i institucionalnu odgovornost za potencijalno protupravno postupanje i obmanjivanje javnosti.

VIDEO Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

Zbog toga će Most u prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva tražiti i očitovanje ministara Gorana Grlića Radmana, Ivana Malenice i Marina Piletića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića i premijera Andreja Plenkovića koji je, podsjeća Selak Raspudić, javnost uvjeravao da je u ovom slučaju sve bilo u skladu sa zakonom. – Ako vlast, zbog inercije ili vlastite upetljanosti, nema hrabrosti ili ne želi istražiti ovu aferu, pokažimo mi u oporbi da smo ozbiljniji od njih i da smo spremni upravljati ovom zemljom gradeći pravni dignitet njezinih institucija – pozvala je Selak Raspudić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije