Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DP tražio deratifikaciju

Možemo traži izvješće o učincima Istanbulske konvencije od 2018.

Zagreb: Počelo prvo aktualno prijepodne novog saziva Hrvatskog sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.06.2024.
u 10:30

Rasprava u Saboru mogla bi biti burna budući da je Domovinski pokret u kampanji tražio deratifikaciju konvencije

Rasprava o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu, koja je u Saboru predviđena za danas, mogla bi biti poprilično burna. Naime, stranka Možemo uputila je u saborsku proceduru svoj zaključak na izvješće u kojem se Vlada RH zadužuje da do kraja 2024. godine Saboru podnese izvješće o učincima provedbe Istanbulske konvencije od njezine ratifikacije 2018. godine pa do kraja prošle godine. Traže da Vlada i ubuduće podnosi redovita godišnja izvješća o alociranim sredstvima, provedenim mjerama i učincima provedbe mjera na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iako nema sumnje da zaključak neće biti izglasan, bit će zanimljivo čuti argumentaciju vladajućih, i HDZ-a koji je Istanbulsku i ratificirao 2018. godine, a isto tako i zastupnika Domovinskog pokreta koji su u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore tvrdili da će, dođu li na vlast, tražiti deratifikaciju Istanbulske konvencije. Predsjednik DP-a Ivan Penava u kampanji je za Istanbulsku konvenciju, primjerice, kazao da je to dokument koji negira ulogu muškarca i žene, odnosno oca i majke i da se od njegova ratificiranja nije ništa promijenilo nabolje u zaštiti ženskih prava.

– Možemo razgovarati o apsolutno svemu s aspekta zaštite prava žena, djece i svih drugih, ali za to nam definitivno ne trebaju Soros i njegova ekipa, Istanbulska konvencija. Za to nam je dovoljan zdrav razum koji u Hrvatskoj imamo, dakle, zaštititi žene definitivno – Istanbulska konvencija i sve te uvozne gluparije nipošto – kazao je Penava u kampanji.

VEZANI ČLANCI:

Prema podacima iz godišnjih izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova od 2018. godine do kraja 2023. godine u Hrvatskoj je ubijeno 76 žena kojima treba pridodati i još četiri žene koje su ubijene u prvih pet mjeseci ove godine. U prošloj godini bilo je gotovo osam i pol tisuća kaznenih djela te oko osam tisuća prekršajnih djela nasilja nad ženama i u obitelji. Te brojke treba pomnožiti s deset jer na jedno prijavljeno djelo dolazi čak deset njih neprijavljenih.

– To nam govori da je samo lani više od 160 tisuća naših sugrađanki bilo izloženo nasilju samo zato što su žene i jer sustav nije ustrojen na način da učinkovito adresira i uklanja uzroke nasilja kroz prevenciju, edukaciju i obrazovni sustav koji bi rastakao patrijarhalne obrasce i predrasude – stoji u zaključku Možemo.

U toj stranci pritom ističu kao problem činjenicu da je Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji istekla 2022. godine, a da je Vlada tek lani u svibnju donijela Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za razdoblje do 2028. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje do 2025. godine. Što znači da, kažu, Hrvatska već dvije i pol godine nema strateškog dokumenta kojim bi svoje građanke branila od svih oblika rodno uvjetovanog nasilja. 

 

GALERIJA Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima
Zagreb: Počelo prvo aktualno prijepodne novog saziva Hrvatskog sabora
1/23

Komentara 1

EJ
ejStef
10:42 21.06.2024.

Učinak? Evo primjer sada u SB gdje je čovjek ubio roditelje. Učinak je da će za majku dobiti duplo veću kaznu nego za oca. Jel se to tražilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije