UDARIO STRANCA NA BAČVICAMA

Pronađen napadač na gej turiste u Splitu: Muškarac (31) iz Virovitice nakon incidenta na plaži uhićen s drogom

Toplinski val pogodio Split, prolaznici se hlade na razne načine
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/2
21.07.2024.
u 15:43

Splitska policija dalje navodi kako nisu uspjeli stupiti u kontakt s oštećenim osobama iako su "pokušali na sve trenutačno dostupne načine", a sljedeći im je korak traženje putem međunarodne policijske suradnje kako bi se s njima obavio razgovor u sklopu istrage

Kao što smo jučer objavili, splitskoj policiji napad na grupu stranih turista koji se dogodio 12. srpnja na Bačvicama nije prijavljen, no oni su svejedno inicirali istragu nakon velike reakcije javnosti koja je za slučaj saznala na društvenim mrežama i u medijskim tekstovima. Policijska akcija u vrlo kratkom roku rezultirala je utvrđivanjem činjenica i otkrivanjem identiteta sudionika u napadu.

Utvrđen je identitet osobe za koju je bloger Ricky Liu u videu objavljenom na društvenim mrežama naveo da je fizički napao jednog od članova njegove grupe. Radi se o muškarcu starom 31 godinu s područja Virovitice koji je 14. srpnja pola sata nakon ponoći uhićen na Bačvicama zbog posjedovanja droge, otkriva splitska policija. Tada je utvrđeno da je Općinski sud u Zagrebu za njim raspisao potragu, te je iste noći odveden u zagrebački zatvor gdje se i dalje nalazi. Iz policije navode da će o utvrđenim činjenicama obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo Split.

Ostali sudionici u događaju su djeca mlađa od 14 godina koja su pozvana u službene prostorije u pratnji roditelja. Prema njima se ne mogu pokrenuti kazneni ili prekršajni postupci zbog Kaznenog zakona RH koji navodi da osobe do navršenih 14 godina nisu kazneno odgovorne. Zato će se postupati temeljem mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, te će izvješće biti poslano nadležnom državnom odvjetništvu i Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Splitska policija dalje navodi kako nisu uspjeli stupiti u kontakt s oštećenim osobama iako su "pokušali na sve trenutačno dostupne načine", a sljedeći im je korak traženje putem međunarodne policijske suradnje kako bi se s njima obavio razgovor u sklopu istrage. Utvrđeno je da su u vrijeme objave snimke već bili napustili Hrvatsku zbog čega nije bilo moguće odmah obaviti razgovor s njima. Prema saznanjima policije, u Splitu su boravili od 11. do 16. srpnja.

POVEZANI ČLANCI:

"U sklopu pokrenutog istraživanja žurno su provedene mjere i radnje koje su u najkraćem mogućem roku rezultirale utvrđivanjem identiteta sudionika, ključnih činjenica i okolnosti vezanih uz postojanje odgovornosti. Na ovaj način još jednom je potvrđena činjenica da policija posebnu pozornost posvećuje događajima koji imaju obilježja diskriminacije, nasilničkog ponašanja i zločina iz mržnje i da se oštećene osobe mogu s punim povjerenjem obratiti policiji kako bi dobili adekvatnu zaštitu, ali i kako bi se provela adekvatna istraživanja" ističu iz PU splitsko-dalmatinske.

Podsjetimo, popularni bloger Ricky Liu kojeg na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi došao je na ljetovanje u Hrvatsku sa svojim partnerom i grupom prijatelja od kojih su, kako navodi, neki gej. Do incidenta je došlo kada su se htjeli slikati na Bačvicama u čemu su ih prvo ometala djeca koja su na njih bacala pijesak i kamenje, a zatim ih je, kada su pokušali napustiti plažu, fizički napao muškarac koji je prije toga na njih bacao čikove. Situacija ih je duboko potresla te je Ricky objavio video u kojemu prikazuje što se dogodilo, ali i govori kako nije očekivao da će se u Hrvatskoj bojati za svoju sigurnost samo zato što je gej.

VIDEO Uhićenje muškarca odgovornog za požar kod Trogira

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije