ODGOVOR GRMOJI

MVEP: 'Neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.02.2019.
u 14:28

Sa Zrinjevca su odbacili tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća.

Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog. Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su, svakodnevno, u službenim, kao i privatnim istupima u medijima, poštivati odredbe gore navedenih propisa, uključujući i Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao reakciju na istup Mostova Saborskog zastupnika Nikole Grmoje. On je zatražio da Vlada "žurno" poništi odluku o kandidaturi ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, tvrdeći da ministrica mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova RH.

- Ministrica Pejčinović Burić mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava. Ministrica nije promašila loptu, promašila je državu! - ustvrdio je Grmoja tražeći od Vlade da žurno poništi odluku o njenoj kandidaturi te dodavši kako je "takve pravilnike mogla potpisivati u vladi SR Hrvatske" i da je Kaznenim zakonom propisana kazna zatvora za osobu koja uskrati ili ograniči slobodu govora.

Sa Zrinjevca su odbacili tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća. Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država, dodaju.

- Nadalje, propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova je važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima, kao i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka. Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora; Pravilnikom o unutarnjem redu propisan je način na koji će se provesti odredbe gore navedenih međunarodnih konvencija i nacionalnih propisa. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup "politička suglasnost“, dodaju iz MVEP-a.

Pogledajte i video: Okršaj Gordana Jandrokovića i Nikole Grmoje u Saboru

Ključne riječi

Komentara 8

NE
Neo001
16:37 27.02.2019.

mostovci su hrpa bolesnog semća

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:49 27.02.2019.

Nije da volim nesto ovu Pejcinovic Buric ali ovi Mostovci izgleda misle da je vazno po svaku cjenu provoditi performas da su sa sto vise bezveznosti i gluposti u medijama. Ipak to vise govori o skromnosti njihovoga intelektualnog dostignuca, a to i pad Mostove popularnosti podkrepljuje. Malo sam ljut jer izgleda u vecim strankama opozicije nema niti jedna inteligentna osoba koja bi se nametnula kulturom, znanjem i umjecu.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
15:12 27.02.2019.

Bivša savjetnica srpske vlade za eu integracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije