NAKON PUCANJA NASIPA

Prije 4 godine došlo je do velikih poplava, stočari još nisu obeštećeni

Posavski Podgajci
Foto: Branimir Bradarić
1/7
17.05.2018.
u 17:10

U poplavi su smrtno stradale dvije osobe, a nastala materijalna šteta procijenjena je na oko 1,7 milijardi kuna.

Na današnji dan, prije točno četiri godine, došlo je do pucanja savskog nasipa na dva mjesta poslije čega su poplavljena sela županjske Posavine. Pod vodom su u cijelosti bili Gunja i Račinovci, a djelomično Rajevo Selo, Đurići, Posavski Podgajci, Strošinci i Soljani. Mještani se i danas sjećaju poplavljenih kuća, vode visoke i 3-4 metra, stradale stoke, poplavljenih automobila…

U poplavi su smrtno stradale dvije osobe, a nastala materijalna šteta procijenjena je na oko 1,7 milijardi kuna. Tim povodom u Račinovcima, jednome od potopljenih sela, održana je sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije gdje je bilo riječi o do sada učinjenome na sanaciji šteta od poplave ali i problemima s kojima se mještani ovoga sela i danas suočavaju. Istaknuto je kako štete od poplava nisu niti do danas u cijelosti sanirane pri čemu je posebno istaknuto kako stočari iz tih sela, koji su u poplavi izgubili stoku, još uvijek nisu obeštećeni. 

- Riječ je o ukupnom iznosu od oko osam milijuna kuna, a obeštećenje potražuje 210 obitelji koje su se bavile stočarstvom. U poplavi u županjskoj Posavini stradalo je oko 10.000 grla stoke. Problem je što Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda nije bio usklađen s mjerom 5.2. Ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih potencijala na područjima pogođenih katastrofama i elementarnim nepogodama, a u to vrijeme donositelji odluka to nisu dobro procijenili. Imali smo odluku kojom je rečeno da će biti obeštećen sav stočni fond, rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić rekao je kako bi Vlada RH trebala reagirati i obešteti poljoprivrednike iz poplavljenih sela čija je stoka stradala.

-Poljoprivrednicima nije obnovljena niti mehanizacija koja je uništena ili oštećena u poplavi. Rezultat svega toga je da je stočarska proizvodnja na ovim prostorima manja i za 70 posto nakon poplave. To je veliki problem za naše općine gdje se najveći broj mještana bavi poljoprivredom ili stočarstvom, rekao je Šestić.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:51 17.05.2018.

pitajte stanovnike tih mjesta koliko se pokralo love iz državnog proračuna!

DU
Deleted user
17:40 17.05.2018.

E poljoprivrednom zemljištu nisu trebale WC četke.

JO
jozomeda
09:06 18.05.2018.

Oni hoće obnoviti mehanizaciju,a moja kuća još nije obnovljena. Ko koga ovdje jebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije