KOMUNALIJE

Na godinu voda na obali i otocima 50 posto skuplja

29.05.2003.
u 00:00

Cijene vode na Jadranu se kreću od šest kuna do deset kuna ili više za tisuću litara vode

Cijena prostornog metra vode u mjestima na jadranskoj obali uskoro bi mogla porasti i za četiri kune. To je poskupljenje povezano uz program gradnje kanalizacije u 47 jadranskih mjesta, vrijednog oko 1,6 milijardu kuna, a koji je već prihvatila Vladina koordinacija, a danas bi zeleno svjetlo trebao dobiti i na Vladi.

Kanalizacija u tih 47 mjesta gotovo uopće nije riješena, cjevovodna mreža ne postoji i sve otpadne vode iz kućanstava, stoga, završavaju u septičkim jamama. To i nije toliki problem u većem dijelu godine, no za vrijeme turističke sezone kada se otpadne vode iz kućanstava u turističkim mjestima povećaju pet ili deset puta u odnosu na zimu septičke jame postaju zagušene i u tada okolišu prijeti velika opasnost od onećišćenja. Gradnjom kanalizacijskih mreža u tih 47 jadranskim mjesta riješio bi se problem čak 87 posto svih otpadnih voda na Jadranu.

- Gradnja kanalizacijskih sustava nije jeftina. Mi ne možemo utjecati na cijenu vode, ali takva su ulaganja nužna budući su ona ekonomski opravdana u budućnosti - objašnjava Jakša Marasović, direktor Hrvatskih voda dodajući kako bi, prema procjenama, u nekim mjestima prostorni metar vode trebao poskupjeti četiri kune, ali u nekima do poskupljenja uopće ne bi trebalo doći. Cijene vode, u kojima se plaća i odvodnja (odnosno kanalizacija) na Jadranu se kreću od oko šest kuna, pa do deset kuna ili više za tisuću litara vode. Prihvati li se ovaj program, u nekim će jadranskim mjestima kubik vode poskupjeti i za pedeset posto ili čak i više. Program bi se trebao provoditi od sljedeće godine do 2008.

Međutim, račun je to bez krčmara. Cijene vode ne određuje ni Vlada ni Hrvatske vode. Glavni i jedini utjecaj na te cijene imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) preko 120 njihovih komunalnih poduzeća koja brinu o distribuciji vode i zbrinjavanju otpadnih voda u Hrvatskoj.

A raspon cijena po kubiku je, prema podacima iz Hrvatskih voda, od nešto više od tri kune u Ivancu pa do gotovo 14 kuna na Lastovu. Koliko neizgrađena kanalizacijska mreža može utjecati na turističku sezonu potvrđuje primjer Opatije u kojoj svakog ljeta poneka plažu ne udovoljava standardima.

Renato Ivanuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije