Novigradska dagnja naš je 43. autohtoni proizvod zaštićen u EU, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Novigradska delicija dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je njezin naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.
- EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda - kažu iz ministarstva, ističući kako je postupak zaštite naziva "novigradska dagnja" pokrenula istoimena udruga uzgajivača školjaka.
- Novigradska dagnja je školjkaš vrste mediteranska dagnja Mytilus galloprovincialis uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu. Ljuštura novigradske dagnje je lepezastog, trokutastog ili izduženo-jajolikog oblika. Tijelo je zatvoreno dvjema jednakim ljušturama, izvana crno-modrikaste boje, a iznutra blijedo-sedefaste boje. Dužina najduljeg dijela školjkaša konzumne veličine iznosi minimalno 6 cm, dok je najmanja masa školjkaša 20 grama. Posebno je poznat po visokom indeksu kondicije, odnosno količini mesa koje zauzima prostor unutar ljuštura te kod konzumnih dagnji minimalni indeks kondicije iznosi najmanje 12% - objašnjavaju resorni.
POVEZANI ČLANCI:
Dodaju kako je svježe meso novigradske dagnje na dodir glatko, meko-elastične konzistencije s karakterističnim mirisom po moru i morskim algama. Površina mesa je sjajna, vlažna i glatka. Boja mesa ovisi o spolu pojedinog školjkaša. Naime dagnje su odvojenih spolova te su muške dagnje uglavnom mliječno-bijele ili krem boje, dok su ženske dagnje narančasto-crvenkaste boje.
Uz novigradsku dagnju, Hrvatska štiti još 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda u EU. Zaštićeni su i krčki pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, neretvanska mandarina, ogulinsko kiselo zelje / ogulinski kiseli kupus, baranjski kulen, lički krumpir, istarski pršut / istrski pršut, drniški pršut, dalmatinski pršut, poljički soparnik / poljički zeljanik / poljički uljenjak, zagorski puran, krčko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje, paška janjetina, šoltansko maslinovo ulje, varaždinsko zelje, slavonski kulen / slavonski kulin, međimursko meso 'z tiblice, slavonski med, lička janjetina, Istra, paška sol, zagorski mlinci, paški sir, bjelovarski kvargl, brački varenik, varaždinski klipič, malostonska kamenica, rudarska greblica, dalmatinska pečenica, dalmatinska panceta, lički škripavac, bračko maslinovo ulje, zagorski bagremov med, zagorski štrukli / zagorski štruklji, meso istarskog goveda – boškarina / meso istrskega goveda – boškarina, samoborska češnjovka / samoborska češnofka, lumblija, goranski medun, dalmatinska janjetina, slavonska kobasica i komiški rogač.
>> VIDEO Pogodite koliko koštaju ležaljke. Molim?!': TikTokerica otišla na Hvar nakon četiri godine pa je šokirale cijene