“Štit 23”

Vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj: Protuzrakoplovnim topovima gađali maketu zrakoplova

štit 23
Foto: MORH/ T. Brandt
1/19
25.04.2023.
u 15:00

Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje pripadnika zemalja partnera Oružanih snaga Republike Poljske, Slovenije i SAD-a te pripadnici OS Francuske koji su sudjelovali kao promatrači

Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule u petak 21. travnja 2023. održan je završni prikaz međunarodne vojne vježbe “Štit 23”. Riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i osmu godinu u kontinuitetu.

Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje pripadnika zemalja partnera Oružanih snaga Republike Poljske, Slovenije i SAD-a te pripadnici OS Francuske koji su sudjelovali kao promatrači. U vježbi su sudjelovale i snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO i Pukovnije Vojne Policije te bitnice protuzračne obrane gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske.

Vježba je provedena u cilju unaprjeđenja interoperabilnosti s partnerima uvježbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radio vođenu maketu zrakoplova.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske gađali su protuzrakoplovnim topovima 20 milimetara, a za metu su imali radio vođenu maketu zrakoplova. Pripadnici Poljske vojske su gađali raketnu metu s dva laka prijenosna raketna sustava Pioruna, dok su pripadnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koristili sustave protiv bespilotnih letjelica. U suradnji sa zapovjednom bitnicom iz Pukovnije protuzračne obrane pripadnici Slovenske vojske uspostavili su zajedničko operativno središte gdje su uvezali različite radarske sustave i time stvorili jednu cjelokupnu sliku zračnog prostora. Svaka je zemlja donijela drugu platformu protuzračne obrane na poligon i koristila osnovne bespilotne letjelice i raketne rakete za simulaciju otkrivanja i gađanja neprijateljskih ciljeva. Sky Soldiers su donijeli je Dronebuster 3B, dok je Hrvatska pukovnija protuzračne obrane koristila sustav za ometanje dronova QR-07S3. Prošle su godine Sky Soldiers donijeli rakete FIM-92 Stinger. Ove godine, poljski protuzračni vojnici donijeli su svoj prijenosni protuzračni raketni sustav Piorun ili "Thunderbolt" i demonstrirali dva ispaljivanja projektila uživo.

Vježba “ŠTIT” međunarodni karakter dobila je 2014. godine zahvaljujući sudjelovanju pripadnicima Slovenske vojske, a ove godine uz pripadnike OS Slovenije i SAD-a iz 173. zračno-desantne pješačke brigade “Sky Soldiers” koji sudjeluju drugu godinu za redom, po prvi put na vježbi su sudjelovali pripadnici OS Republike Poljske te Francuske kao promatrači.

Kapetan Mitchel Hess, časnik protuzračne obrane 173. 173. zračno-desantne pješačke brigade “Sky Soldiers” prisustvovao je na posljednje dvije vježbe Shield.

“Odnos koji smo izgradili s Hrvatima od velike je važnosti za našu kolektivnu sigurnost. Kroz savezničku obuku i suradnju, razvili smo snažno partnerstvo. Hrvati su pokazali svoju predanost i profesionalizam i veselimo se nastavku našeg partnerstva s njima u godinama koje dolaze.”- rekao je Hess.

Komentara 2

DU
Deleted user
15:58 25.04.2023.

Hrvatska je naslijedila hrpu "trocjevaca" (M55) i Boforsa (40mm) nadam se da ih nisu otpisali. Kakav učinak ima top kalibra 20 mm na pješaštvo i stambene objekte ne treba pisat. Tragedija bi bila da trocjevni PZ topovi kalibra 20mm korodiraju po kojekakvim skladištim i da za iste nismo u stanju proizvodit streljivo. Naši istočni susjedi lijepo su Bofors ukonbinirali s francuskim raketama Mistral 3 u "Panzire" za sirotinju (sustav Pasars 16)

Avatar Dars
Dars
16:24 25.04.2023.

Do prije koju godinu su se takvi stari protuavionski sustavi u modernom ratovanju činili beskorisnim, no pojavom sporih niskoletecih dronova vidimo da će takvi sustavi biti i dalje potrebni. Naravno da je bolje imati automatske sustave sa radarima ali dok toga nemamo i ovo je korisno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije