USPJEŠNA POLICIJSKA ISTRAGA

Nađena i skulptura za koju nisu ni znali da nedostaje

14.04.2003.
u 00:00

Sudac ispitao i pustio 44-godišnjeg vozača osumnjičenog za krađu 61 umjetnine iz zagrebačke Galerije Klovićevi dvori

Uposlenika "Galerije Klovićevi dvori", 44-godišnjeg vozača pomoćnog radnika osumnjičenog za tešku krađu 61 slike iz depoa te galerije na zagrebačkom Jezuitskom trgu 4, dežurni istražni sudac Županijskog suda ispitao je u subotu, a zatim pustio na slobodu, rekli su jučer u zagrebačkoj policiji.

Policija je 44-godišnjeg vozača uhitila 11. travnja u popodnevnim satima. Utvrđeno je da je on slike krao od ožujka do 20. prosinca 2002. godine. U radno vrijeme, kad nije bilo ostalih uposlenika, iz ormarića je uzimao ključeve, koji su namijenjeni korištenju jedino u slučaju požara i drugih izvanrednih stanja. Njima bi otključao depoe u kojima su se nalazile pohranjene umjetnine, iznosio ih, a ključ vraćao na mjesto. Dio slika nije bio uokviren, nego u mapama, pa ih je bilo lakše neprimjetno iznijeti. Nakon radnog vremena umjetničke slike bi iznosio iz Galerije Klovićevi dvori kod sebe doma, a zatim ih prodavao na raznim sajmovima antikviteta kolekcionarima i drugim zainteresiranim kupcima, sam ili uz pomoć preprodavača.

Djelatnici Odjela općeg kriminaliteta PU zagrebačke pretražili su stan i prostorije 44-godišnjeg vozača i pronašli dio ukradenih slika, a dio slika dragovoljno su dali kolekcionari koji su ih od njega kupovali, ne znajući da su one ukradene.

Dosad su policajci Odjela općeg kriminaliteta prikupili 31 sliku raznih autora, uglavnom Oskara Hermana, Josipa Crnoborija i dr., te mapu Branka Šenoe "Osijek sa Drave" s 12 djela (od kojih je dio bakropisa, a dio jetkanje na cinku), te jednu skulpturu Miroslava Krleže, dok se za dijelom umjetničkih djela još traga. Vjeruje se da su te slike završile u inozemstvu. Zanimljivo je da Klovićevi dvori uopće nisu primijetili ni policiji prijavili nestanak skulpture Miroslava Krleže. Ukupna šteta, prema Željku Prši, načelniku Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, procjenjuje se na 70-80.000 kuna. U policiji kažu da svega par slika ima vrijednost od 10.000 kuna, a ostale vrijede do 1000 kuna. No, mišljenja smo da je sadašnja policijska procjena nešto manja od stvarne tržišne vrijednosti slika i grafika pokradenih hrvatskih umjetnika. Državno odvjetništvo i dalje će utvrđivati ima li odgovornosti ravnatelja i ostalih zaposlenih u Klovićevim dvorima koji bi trebali paziti na kulturno blago.

Za osumnjičenog vozača policija kaže da je sklon alkoholu, te da je u lošoj financijskoj situaciji, što ga je vjerojatno potaknulo na kazneno djelo.

Andrea Kasanić,

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije