Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOLIKO FAKTORA

Najgore zemlje za vožnju: Susjedna zemlja na vrhu liste, evo kako stoji Hrvatska

Ilustracija
Ivo Cagalj/PIXSELL
10.01.2024.
u 08:02

Španjolska je službeno najbolja zemlja za vožnju. Ne samo da ima treće najniže cijene najma automobila, u prosjeku 30 eura za tjedan dana, već ima i petu najbolju razinu kvalitete cesta

Stranica Compare the market objavila je koje su najbolje i najgore zemlje na svijetu za vožnju. Pritom su analizirali nekoliko čimbenika, od smrtnih slučajeva na cestama do gužvi, cijene goriva i drugih. Španjolska je službeno najbolja zemlja za vožnju. Ne samo da ima treće najniže cijene najma automobila, u prosjeku 30 eura za tjedan dana, već ima i petu najbolju razinu kvalitete cesta, s ocjenom 5,7/7 i deveti najmanji broj prometnih nesreća, s 3,9 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

Na drugom je mjestu Kanada sa svojim golemim praznim cestama idealnim za strane vozače. Jeftino je bilo i gorivo koje je prema podacima s kraja 2023. godine bilo samo 1,19 eura za litru. Treće mjesto zauzele su Sjedinjene Američke Države, gdje je cijena litre goriva iznosila 0,93 eura po litri. Na izbor imate veliki broj cesta za vožnju, a tu je i legendarna Route 66 te autocesta Pacific Coast. Ujedinjeno Kraljevstvo četvrto je najbolje mjesto za vožnju, s najvećim opsegom pretraživanja cestovnih putovanja, 19.800, a bilježi i peti najmanji broj prometnih nesreća s 3,21 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi. Tu je i najviša razina zagušenja te je za 10 kilometara potrebno 36,3 minute, no nakon što napustite velike gradove, imate manje šanse da zaglavite u prometu. Oduševit će vas vožnja oko slikovitog Peak Districta i Lake Districta, a možete i voziti Atlantskom autocestom koja povezuje Bath s Falmouthom.

VEZANI ČLANCI

Portugal je među pet najboljih, s četvrtom najboljom kvalitetom cesta na popisu, s ocjenom 5,99, uz petu najnižu cijenu najma automobila od oko 40 eura za tjedan dana. Ako tražite prekrasne plaže, preporučuju da unajmite automobil u Algarveu i krenete u potragu. Preporuka je i da stanete u Vilamouri te da kasnije posjetite Quintu do Lago.

Na vrhu liste najgorih zemalja za vožnju je Srbija. Ne samo da imaju drugo najmanje popularno pretraživanje cestovnih putovanja, sa samo 140 (jedino mjesto s nižom ocjenom bila je Češka, sa slabih 120), nego ima i drugu najlošiju razinu kvalitete cesta. Poslije Srbije dolazi Rumunjska s najlošijim razinama kvalitete cesta na ovoj listi i s rezultatom od samo 2,95, kao i drugim najvećim brojem prometnih nesreća, s 10,29 na 100.000 ljudi. Za 10 kilometara potrebno je oko 27,3 minuta. No, imaju najniže troškove najma automobila od 20 eura za tjedan dana, dok je litra goriva 1,40 eura po litri.

Treća najgora zemlja za vožnju prema ovom istraživanju je Belgija, i to s dobrim razlogom. Troškovi najma automobila peti su po visini, otprilike 215 eura za tjedan dana, a kvaliteta cesta je loša. Belgija također ima šestu najveću razinu zagušenja, kojoj je potrebno oko 25,5 minuta za vožnju od 10 km.

VEZANI ČLANCI

Grčka je na četvrtom mjestu, s četvrtim najvećim brojem prometnih nesreća, 8,31 na 100.000 ljudi, kao i šestim najskupljim cijenama goriva, s prosjekom od 1,92 eura po litri. Međutim, troškovi najma automobila drugi su najjeftiniji, sa samo 25 eura za tjedan dana. Mađarska zaokružuje top pet listu najgorih zemalja za vožnju. Kao i Srbija, ima drugi najmanji opseg pretraživanja za cestovna putovanja, sa samo 140, kao i četvrtu najgoru razinu kvalitete cesta, s ocjenom 4,02 od 7. Zemlja također ima sedmo mjesto po broju prometnih nesreća, sa 7,74 smrtnih slučajeva na 100.000.

Europske zemlje nalaze se u top 10 najgorih zemalja za vožnju, a Hrvatska je na šestom mjestu. Slijede Poljska, Finska, Češka i Danska. 

VIDEO Olujna bura: Pogledajte kako prevoze pacijente po teškom vremenu

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar MrM
MrM
10:45 10.01.2024.

Hrvatske ceste padaju na ispitu zbog šahtova koji su smješteni na voznoj traci. To je nepotrebno i bizarno. Ako ste se vozili u drugim razvijenim zemljama, šahtovi za odvod i drugo su smješteni na rub kolnika ispod nogostupa i nije potrebno voziti slalom između propalih ili izbočenih šahtova.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:10 10.01.2024.

Za Hrvatsku ste samo napisali da je šesta najgora, bez detalja, za razliku od većine ostalih spomenutih zemalja. Kakav je to članak?

Avatar IvanR
IvanR
09:13 10.01.2024.

Nisam shvatio poantu, mada svi stranci hvale naše autoceste. Gužve vi ne znate u Hrvatskoj što su. Nego kada će Prija opet puniti Arene, tko će biti zaokružen na izborima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije