treća intervencija u Zadru

Nakon crvenog srca, potom i precrtavanja, večeras opet nacrtan grb. Prvo polje je bijelo

mural u Zadru
Foto: Frane Šarić
1/3
31.01.2024.
u 21:15

Je li i trećim nastavkom priča rat grafitima završen, ne znamo, ali tenzije su očito i dalje prisutne

Nakon što je najvjerojatnije u noći s utorka na srijedu netko na muralu vojnika na zadarskom Bulevaru na šahovnici s prvim bijelim poljem nacrtao sprejem srce, prijepodne je netko drugi pak crveno srce prefarbao sprejem. Priča je u srijedu navečer dobila nastavak ponovnim iscrtavanjem grba, opet s prvim bijelim poljem.

Riječ je, podsjetimo, o prikazu vojnika koji je podijelio zadarsku javnost za kojeg su iz SDP-a rekli da je prikaz nacističkog ustaškog vojnika iz drugog svjetskog rata (uvjetovali i podršku proračunu njegovim uklanjanjem), a iz braniteljskih i navijačkih udruga tijekom prosvjeda rekli da onima koji žele njegovo uklanjanje smetaju hrvatska obilježja na muralu. Medijima je kasno sinoć uz sliku “vojnika ljubavi” netko mailom poslao i stih Đorđa Balaševića:

“Zverko ludila, što si se probudila? Crni ti je princ poljubac dao.
Al' neću se stideti što Boga neću videti,
jer to i nije Bog kojeg sam znao.
Ne znaš ti, nema oslobođenih,
svaku tišinu mi granata prošara.
Spasen je taj prvi pogođeni,
a svi su drugi večni taoci košmara…”

VIDEO Predstavnici zadarskih i splitskih braniteljskih udruga i zadarske navijačke skupine Tornado okupili su se ispred murala  "Naša oluja ne prestaje"

Je li i trećim nastavkom priča rat grafitima završen, ne znamo, ali tenzije su očito i dalje prisutne.

- Ili su partizani i ustaše opet dobra tema za izbore? Ali ajde kad već pričamo počinje li grb Hrvatske s crvenim ili bijelim poljem - upitao se Zadranin s kojim smo razgovarali na Bulevaru.

Ključne riječi

Komentara 6

SE
Senior2
11:19 02.02.2024.

Ajde ne pravtite nas ludim. Svima je jasna konotacija vaše borbe za prvo bijelo polje. Briga vas za grb na katedrali u Zagrebu ili Pragu. Vaša je ideja ustaštvo. Što se niste borili protiv prvog crvenog polja kad ga je vaš idol uveo 91 ili tad još niste ni rođeni.

BF
bf23
11:09 01.02.2024.

Levičari dobili osip...

SA
sanikol
09:07 01.02.2024.

Za one koji ne vjeruju da je prvo polje u grbu oduvijek bilo tamo neka svrate u katedralu Sv. Vida u Pragu gdje se takav grb uz niz drugih nalazi i taj povijesni grb. A Katedrala je stara preko 3000 godina. Vjerovali ili ne,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije