Dvostruka mjerila

Nakon uhićenja zbog Kulina, T. Pašalić stao s tužbom za klevetu

'unutrasnja...split... tvrtko pasalic... snimila: vanja zubcic'
'vanja zubcic'
16.09.2010.
u 22:52

Prije nego što je Pašalić osumnjičen za ratni zločin, tužio je bivšeg vojnog policajca Marija Barišića zbog izjave da je odgovoran za Kuline.

Pukovnik Tvrtko Pašalić, koji je prošli tjedan uhićen pod sumnjom da je 1992. počinio ratni zločin u vojnom zatvoru u Kulinama, nije se pojavio na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u procesu u kojem je zbog klevete tužio bivšeg vojnog policajca Marija Barišića zato što je izjavio da je Pašalić odgovoran za zlostavljanje civila u Kulinama!

Rasprava odgođena

Pašalićeva odvjetnica zatražila je odgodu ročišta jer ima neslužbene informacije da je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Pašaliću za poticanje na ubojstvo uglednih Srba u Šibeniku ratne 1992., a pozvala se i na uputu Županijskog suda u Virovitici da je potrebno pričekati pravomoćnu presudu u kaznenom postupku protiv Pašalića. Kako odvjetnica nije imala Pašalićevo odobrenje da se rasprava održi i bez njega, svjedok Miro Petković, koji je trebao svjedočiti baš o zlostavljanju zarobljenika u Kulinama, uzalud je jučer dolazio na sud.

U kontekstu uhićenja Pašalića koji je ratne 1992. bio zapovjednik 4. voda 72. bojne vojne policije, zanimljivo je obrazloženje kojim je Županijski sud u Virovitici ukinuo oslobađajuću presudu Barišiću zbog klevete Pašalića. Naime, taj je sud ukidajući presudu zagrebačke sutkinje Ive Nikšić u obrazloženju odluke otišao korak dalje i ustvrdio "da su ostvarena obilježja predbacivanja kaznenog djela". Time je virovitički sud mislio na Barišića, kojem je zapravo predbacio da on Pašaliću predbacuje kazneno djelo za koje nije osuđen. A Barišić je javno govorio da je Pašalić njemu i nekolicini naredio da izvedu lažno granatiranje Šibenika, da ga je Pašalić nagovarao na ubojstvo srpskih civila u Šibeniku, da je odgovoran za zlostavljanje civila u zatvoru u Kulinama. Na to je Pašalić uzvratio tužbom za klevetu.

No, u to je vrijeme bio oslobođen za poticanje na ubojstvo šibenskih Srba, a sada su se odlukom Vrhovnog suda koji je tu presudu ukinuo i naložio da se Pašaliću ponovno sudi stvari promijenile.

Šokantno obrazloženje

Na Vrhovnom sudu nije prošlo kontroverzno obrazloženje šibenskog suda u slučaju Pašalić "da je Šibenik 1991./'92 učestalo granatiran, da su građani, vojska i policija bili užasnuti brutalnošću neprijatelja, pa su riječi i postupci time bili determinirani, odnosno reakcije, razmišljanja nisu bili ni mogli biti jednaki 1991./'92 u odnosu na 1996 i kasnije".

U ratno vrijeme događala su se mnoga djela koja su u mirnodopskim uvjetima neprihvatljiva, odnosno koja bi bila procesuirana, zbog čega je i donesen Zakon o općem oprostu, obrazložio je prije tri godine oslobađajuću presudu Pašaliću šibenski Županijski sud.

Komentara 3

OB
-obrisani-
03:16 17.09.2010.

o čemu se ovdje radi.članak sam pročitao četiri puta i nisam ništa shvatio.tko je tu i za što optužen ili kriv...tko je u toj priči granatirao Šibenik...hrvati ili srbi......

Avatar ivek
ivek
07:11 17.09.2010.

ja se kuzim.. visak hrecegovaca u svim nivoima kriminala-- ljepi nas KRS hercegovacki

ST
stipo
20:23 22.09.2010.

Darko-zg u potpunosti se sa tobom slazem, znam samo jedno\" daje gospodin Pasalic nevin i daje samo svoju Hrvatsku branijo onako kako to dolikuje jednom (braniocu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije