Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN HITNI SASTANAK

Nakon više od 40 godina: Jedna australska savezna država ukida nastavu na hrvatskom jeziku?

Koprivnica: U?enici dolaze na nastavu u novoizgra?enu školu Podolice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
29.08.2023.
u 13:21

Na sastanku koji je održan povodom ovog pisma odlučeno je kako je potrebno već od iduće školske godine povećati upis novih učenika od 7. do 11. razreda

Hrvatski jezik u srednjim školama u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales mogao bi se ukinuti od iduće nastavne godine, zbog čega je održan žurni sastanak u Sydneyu. 

Kako se navodi na portalu specijaliziranom za iseljeništvo u Australiji Domovina.info, hrvatskoj zajednici u Novom Južnom Walesu australska Agencija za odgoj i obrazovanje uputila je pismo o suspenziji hrvatskog jezika u višim razredima, čime bi se ukidalo i pravo polaganja hrvatskog jezika na maturi. Na sastanku koji je održan povodom ovog pisma odlučeno je kako je potrebno već od iduće školske godine povećati upis novih učenika od 7. do 11. razreda.

- Očuvanje jezika ima važnu ulogu u očuvanju identiteta i kulture naroda, što je posebno važno u slučaju Hrvata u Australiji koji su većinom asimilirani u australsko multikulturno društvo i koji kao manjinska zajednica u Australiji općenito gube sposobnost komuniciranja na hrvatskom jeziku - navodi se.

POVEZANI ČLANCI:

- Gubitkom jezika gube se kulturne vrijednosti povezane s jezikom te dolazi do oslabljivanja cjelokupne kulturne baštine zajednice. Na novim je generacijama učenika i njihovih roditelja da nastave njegovati hrvatski jezik i kulturu odajući tako priznanje prethodnim generacijama koje su se svojim iznimnim zalaganjem i radom još 1979. godine izborile za priznanje hrvatskog jezika u Novom Južnom Walesu - dodaje se.

>> VIDEO Kornatska tragedija: 12 vatrogasaca je izgubilo svoje živote, a obitelji i dan danas traže odgovore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije