DEKLARACIJA HDZ-a BiH HNS-a

Napad na konstitutivnost je rušenje BiH, Hrvati staju u obranu države i Daytona

Sarajevo: Sjednica Doma naroda parlamenta FBiH
Armin Durgut/PIXSELL
27.07.2022.
u 23:22

Hrvati u svojoj deklaraciji ističu kako je konstitutivnost temelj Daytonskopariškog mirovnog sporazuma te kako su tri konstitutivna naroda u BiH ustavna kategorija i činjenica koja se ne može i ne smije politički ignorirati

Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj je Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti, koju je upravo Ustavni sud BiH označio natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji i negacije odluka Ustavnog suda BiH znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma - ključna je poruka iz deklaracije koju je Klub zastupnika HDZ-a BiH HNS-a jučer uputio u proceduru Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Štititi ustavni poredak

U dokumentu pod nazivom “Deklaracija o provedbi Ustava BiH, Ustava Federacije BiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u vezi s reformom izbornog zakonodavstva BiH” jasno se ističe privrženost načelima i ciljevima izraženima Washingtonskim sporazumom i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, koji su osigurali mir i sigurnost te se poručuje kako je, u okolnosti najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, dužnost i obveza hrvatskih predstavnika štititi ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH. Potreba za dijalogom i preuzimanjem političke odgovornosti dva su ključna rješenja kojima istinski možemo prevladati sve izazove u kojima se neizbježno već sada nalazimo. Potpora koju pružaju naši prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice, kao i njihov interes da svojom ulogom trajno stabiliziraju odnose, snažan su motiv da napravimo politički iskorak i konsolidiramo unutarnje odnose u Federaciji BiH, naglašeno je u deklaraciji u kojoj se, isto tako, jasno podržavaju napori na osnaživanju i afirmaciji puta BiH prema EU i NATO, jačanju suradnje u europskom duhu. Hrvatski zastupnici u deklaraciji navode i kako su tri konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) ustavna kategorija i činjenica koja se ne može i ne smije politički ignorirati te da se u složenoj višenacionalnoj zajednici, kao što BiH nedvojbeno jest, stabilnost i napredak mogu ostvariti samo dogovorom i korištenjem mehanizama koji jačaju međusobno povjerenje uz strogo poštivanje ustavnog poretka i vladavine prava.

- Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme - objasnio je Marijan Klaić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a. U dokumentu se poziva sve relevantne političke međunarodne predstavnike i političke subjekte na svim razinama vlasti u BiH da svojim postupcima poštuju i provode kako presude Ustavnog suda BiH tako i presude Europskog suda za ljudska prava koje se međusobno ne isključuju.

Oduzeta prava

Hrvatski su zastupnici ovom deklaracijom jasno upozorili i na značaj Washingtonskog sporazuma, a pritom treba podsjetiti na to kako su prava u tom dokumentu koja su Hrvati imali sustavno oduzimana, počevši od 2000. godine. Neki od primjera su mogućnost vitalnog nacionalnog interesa u Vladi Federacije BiH, kao i potvrda obaju domova Parlamenta za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. No, amandmanima na Ustav ova su prava Hrvatima oduzeta, a oni kao politički narod dovedeni na rub. Ovaj dokument izazvao je reakcije bošnjačkih zastupnika. U svojoj deklaraciji Klub zastupnika SDA, koji je i zatražio da se na sjednicu pozove Christian Schmidt, poziva na poštivanje Bruxelleskog sporazuma i rješavanje svih važnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

Klub zastupnika SDP-a predložio je donošenje deklaracije o neprihvaćanju prijedloga OHR-a za izmjene entitetskog Ustava i drugih zakonskih akata kojim bi se, smatraju u ovoj stranci, dodatno produbile etničke podjele. Klub zastupnika DF-a uputio je deklaraciju pod nazivom “Protiv podjele BiH, za građansku i demokratsku”, a dokumentom se navodi “kako bilo kakvo nametanje izmjena Ustava i Izbornog zakona u smjeru daljnje diskriminacije građana nije prihvatljivo”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije