POSLALA UPOZORENJE

Napetosti na granici: Ukrajina traži povlačenje bjeloruskih vojnih snaga

Ukrainian service members load an ammunition to a Leopard 2A4 tank in a workshop at an undisclosed location in the east of Ukraine
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/15
26.08.2024.
u 02:00

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 18. kolovoza da je Ukrajina rasporedila više od 120 tisuća svojih vojnika na granici s Bjelorusijom i da je rasporedila gotovo trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice.

Ukrajina je u nedjelju pozvala Bjelorusiju da povuče značajan broj bjeloruskih vojnih snaga i opreme koje je zemlja rasporedila duž zajedničke granice. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Bjelorusiju protiv "tragičnih pogrešaka" pod pritiskom Moskve. Priopćenje ukrajinskog ministarstva pozvalo je bjeloruske oružane snage da "prestanu s neprijateljskim djelovanjem" i da povuku vojsku s granice.

Tenkovi, topovi i sustavi protuzračne opreme, kao i druga inženjerska oprema smješteni su u regiji Gomel blizu ukrajinske sjeverne granice. U priopćenju se navodi da Ukrajina "nikad nije poduzela niti će poduzeti bilo kakva neprijateljska djelovanja protiv bjeloruskog naroda."

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 18. kolovoza da je Ukrajina rasporedila više od 120 tisuća svojih vojnika na granici s Bjelorusijom i da je rasporedila gotovo trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice.  Bjelorusija je u ponedjeljak rekla da je poslala zrakoplove, snage protuzračne obrane i oklopna vozila na granicu s Ukrajinom.

Ključne riječi

Komentara 5

TR
trpimir2022
21:45 26.08.2024.

Ne bi bilo pametno Ukrajincima napasti Bjelorusiju, jer Kinezi možda samo to čekaju da se tamo pojave.

Avatar superhik74
superhik74
16:51 26.08.2024.

Maknite svoju vojsku s svog teritorija. Ha, ha, ha....ovi su dobri, kolonija u bankrotu nekome naredjuje sto ce raditi s svojom vojskom na vlastitom teritoriju.

NI
nitkoinista
15:05 26.08.2024.

ako bjelorusi pocnu napadati ukrajince onda je krajnji rok da se umjesa poljska i primiri bjeloruskog diktatora. i da se napokon dopusti ukraincima gadati svime i svacime na rusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije