TRGOVINA ORUŽJEM CVJETA

Naši susjedi trljaju ruke zbog rata u Ukrajini, priljev novca nikad veći: 'Tvornice su bile na rubu gašenja, a sad rade non-stop'

FILE PHOTO: “Shield 2022”, a demonstration of the Serbian Army's air defence capabilities, in Batajnica
ZORANA JEVTIC/REUTERS
23.09.2024.
u 09:26

Za neke regionalne vlade ovo je prilika da osvoje politički bodovi kod Amerike i Europske unije. To je posebno slučaj s onima koji teže pridruživanju EU, kao što su Bosna i Albanija

Teroristi i gangsteri uživali su u obilju oružja nakon raspada Jugoslavije 1990-ih. Sada su na redu zapadne vlade. S ratom koji bjesni u Ukrajini, one kupuju streljivo i minobacače iz regije. Proizvođači oružja na zapadnom Balkanu bilježe procvat. Izvoz oružja iz Srbije učetverostručio se od 2020. godine, a od početka invazije Ukrajina je primila streljivo u vrijednosti od oko 800 milijuna eura. Bosanskohercegovački izvoz u prva četiri mjeseca 2024. godine gotovo se udvostručio u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Njegove tvornice streljiva rade non-stop, kaže Jasmin Mujanović iz instituta za strategiju i politiku New Lines.

Tijekom Hladnog rata Jugoslavija, opsjednuta sigurnosnim brigama, posjedovala je veliku vojsku koja je bila podržana razgranatim vojno-industrijskim kompleksom. Danas su ostaci te obrambene industrije koncentrirani u Bosni i Srbiji, koje zajedno čine više od 90% vojnog izvoza zapadnog Balkana. Ukrajina i njezini saveznici posebno su zainteresirani za sposobnost ovih industrija da proizvode municiju i opremu prema sovjetskim i NATO standardima. Štoviše, njihovi proizvodi su često znatno jeftiniji: bosanska granata može koštati samo četvrtinu cijene zapadnih ekvivalenata.

I Bosna i Srbija imaju zakone koji im ograničavaju prodaju oružja u ratnim zonama. No pronašle su načine zaobilaženja putem trećih strana. Amerika je, primjerice, glavni kupac bosanskih metaka, koje preusmjerava u Ukrajinu. Srbija, unatoč odbijanju da uvede sankcije Rusiji, prokrijumčarila je tisuće artiljerijskih granata putem Češke, Turske i mreže lažnih kompanija.

Za neke regionalne vlade ovo je prilika da osvoje političke bodove kod Amerike i Europske unije. To je posebno slučaj s onima koje teže pridruživanju EU, kao što su Bosna i Albanija. Ukrajina vješto koristi tu situaciju: u veljači je predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na zajedničku proizvodnju oružja s državama zapadnog Balkana kako bi osigurao "opstanak" Ukrajine. Ekonomski motivi također igraju značajnu ulogu, kako ističe Katarina Đokić iz Stockholm International Peace Research Institute. Tvornice streljiva u Bosni, koje su nekoć bile na rubu zatvaranja, sada su potpuno operativne i zapošljavaju brojne radnike.

VEZANI ČLANCI:

Za Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, prodaja oružja Ukrajini dio je delikatnog balansiranja između Zapada i Rusije. No, to je također unosan posao. "Obožavam kad izvozimo oružje", jednom se pohvalio, "to je čisti priljev strane valute". Srpsko oružje obično se pojavljuje u udaljenim sukobima. U srpnju je Amnesty International, organizacija za ljudska prava, izvijestila da su pronašli velike količine srpskog oružja u ratom zahvaćenom Sudanu. Istraga koju su proveli BIRN, mreža balkanskih novinara, i Haaretz, izraelski list, otkrila je skok u izvozu srpskog oružja u Izrael nakon napada u listopadu 2023.

Srpski izvoz oružja ne odgovara uvijek ukusima njihovih nacionalista. Milorad Dodik, vođa Republike Srpske koji zagovara stvaranje etnički srpske superdržave, kritizira prodaju oružja Ukrajini. Neki etnički Srbi otišli su boriti se za Rusiju. Drugi u regiji zabrinuti su zbog srpskog uvoza oružja, a ne izvoza: nedavna kupnja francuskih borbenih aviona Rafale oduševila je zapadne vlade, ali je izazvala nelagodu u Hrvatskoj i na Kosovu. U svakom slučaju, desetljećima nakon završetka ratova koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije, trgovina oružjem na Balkanu i dalje cvjeta, piše Economist.

FOTO Nik Titanik izložio karikature slavnih Hrvata: Milanović se nije prestajao smijati, a kad je ugledao sebe...

FILE PHOTO: “Shield 2022”, a demonstration of the Serbian Army's air defence capabilities, in Batajnica
1/64

Komentara 14

AS
Asirijac
10:27 23.09.2024.

Kvisling je kvisling, radi kako mu ”tata” odredi… U Srbiji je sve kao 1941.

AX
Axe
10:43 23.09.2024.

Kažu neki "hvala Bogu bitće rata!"

Avatar IvanR
IvanR
11:17 23.09.2024.

Divno. A svi napadaju Bravara. Ipak narod ga posvuda sve više i više voli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije