IGOR TUDOR ZA MAX!

Zbog izjava o sudačkoj organizaciji dobio sam najveću kaznu u povijesti Hrvatske lige

Igor Tudor
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.12.2014.
u 15:00

– Gospodin Vlajčević... U ovih godinu dana toliko sam puta čuo Vlajčević, a u Italiji, gdje sam igrao deset godina, nikad nitko nije čuo za njihova Vlajčevića – kaže Tudor

Duga je lista čekanja kada je u pitanju Hajdukov trener Igor Tudor (36). Jednostavno, ima taktiku rijetkog oglašavanja u medijima, pomno bira trenutak. Ovaj put, za kraj sezone, odlučio se na gostovanje u talk showu "Istinom do gola", a emisiju je voditelj i autor Zdravko Reić nazvao "vladar Hajduka". Tudor se zgrozio na tu konstataciju.

– To mi zvuči katastrofalno, to je čista laž, ja sam trener. Čuo sam na više mjesta, i to s različitih instanci, kako Tudor određuje ovo i ono, da radi sve što hoće. U svakom klubu je trener najvažniji, imate englesku knjigu "Menadžer" u kojoj je jasno napisano kako je glavni pokretač svega u klubu trener. Ne donosim odluke, a čuo sam da sam iznad kluba. Donosim odluke vezane za momčad, kao što ih donosi Kek u Rijeci, Mourinho u Chealesaju... A i te odluke ne donosim sam, nego u dogovoru s pomoćnicima Vukasom i Vučkom. U prijelaznom roku dajem savjete i mišljenje po pitanju odlazaka i dolazaka, ne odlučujem tko će doći i otići. To odlučuje sportski direktor, uz potvrdu Nadzornog odbora, zajedno s predsjednikom Brbićem – kaže Tudor.

Nije želio komentirati posljednje kazne HNS-a prema Hajduku. Ovaj put Tudor je prošao bez kazne, ali i on je ušao u povijest Hrvatske lige.

– Kao trener nemam mogućnosti govoriti otvoreno bez mogućnosti kazne. Zbog izrečenih mišljenja o sudačkoj organizaciji dobio sam najveću kaznu u povijesti Hrvatske lige.

Dojam je da u posljednje vrijeme manje prigovara sucima

– Već sada manje komuniciram sa sucima. Nije to zato što se ne isplati, već zbog drugih stvari.

Prvenstveno zbog prenošenja mira na momčad, zbog gubljenja koncentracije u donošenju važnih odluka. To je jedna od stvari koju sam shvatio u ovih godinu i pol dana na klupi. Jedan dio temperamenta može biti dobar, ali s druge strane gubiš lucidnost u nekim potezima.

A neodigrani derbi u Maksimiru. Je li dobro ili ne što se utakmica nije igrala? 

– Ne smijem govoriti što je dobro, što nije, jer mogu biti kažnjen. Rekao sam odmah da mi je kao sportašu žao što se nije igralo, ali odluka je donesena na razini kluba, a svi smo mi klub.

Ipak, drakonske kazne su zadesile Hajduk zbog toga.

– Netko iz Nadzornog odbora dobio je kaznu, a netko nije. To je smiješno, mogli su u izvješću reći da su svi bili protiv.

Nije propustio spomenuti disciplinskog suca Krešimira Vlajčevića.

– Gospodin Vlajčević... U ovih godinu dana toliko sam puta čuo Vlajčević, a u Italiji, gdje sam igrao deset godina, nikad nitko nije čuo za njihova Vlajčevića.

Osvrnuo se na veliki bodovni zaostatak iza Dinama i Rijeke

– Brojenje bodova jedna je od stvari koje se uklapaju i nemaju realnu osnovu za sva događanja. Nije to traženje alibija, mi tri mjeseca nismo igrali na svom terenu. Pa, tri utakmice bez publike, pa neodigrana utakmica s Dinamom, pa tri boda minusa, pa moja kazna, pa kazna pomoćniku... Sve je to utjecalo, tko može zbrojiti koliko bismo realno imali bodova. Ne tražim alibi, ali moram reći što se događalo.

Onda, je li prvi dio sezone bio uspješan ili...?

– Neuspjeh Hajduka, to je, ako izuzmemo sve te detalje oko kazni i besmislenog zbrajanja bodova, ocjena jeseni. Sve osim prvog mjesta za Hajduk uvijek je neuspjeh. Možemo raditi analize, izvlačiti kadar, pričati o željama i mogućnostima. Ali, cilj uvijek treba biti da Hajduk bude prvi.

Jedna od najboljih utakmica Hajduka, zanimljivo, bila je poraz. To je onaj derbi s Dinamom na Poljudu u kojem je Hajduk pao u sudačkoj nadoknadi

– To je bila jedna od naših najboljih utakmica, ponosan sam kako smo igrali. Razgovarao sam s Borom Primorcem (pomoćnik Arsènea Wengera u Arsenalu, nap. a.) koji mi je kazao da smo odigrali fantastično, ali da se u nogometu to može dogoditi. Tih deset minuta dogodi se jednom u deset utakmica

Hajduk će se u HNL-u boriti za 3. mjesto, ali u Kupu Hrvatske u igri je za trofej.

– U Kupu smo prošli, ali nećemo sad govoriti da je uspjeh što smo izbacili trećeligaša. Tu smo, ambicija je osvojiti Kup, u dvije utakmice možemo pobijediti. Golica me osvajanje Kupa, možemo iznenaditi Rijeku i Dinamo.

Hajdukov trener ocijenio je ligu. U vrijeme kada čelnici HNS-a, posebno to naglašavaju Davor Šuker i Zdravko Mamić govore o superhrvatskoj ligi Tudor ima drugačije mišljenje.

– Hrvatska liga iz godine u godinu sve je lošija. Kakva koncentracija kvalitete, igrač koji dobro odigra dobro tri mjeseca odmah odlazi. Koncentracija kvalitete je to što igramo četiri puta s Dinamom i Rijekom pa ima boljih utakmica. Bit će sve gore i gore. Evo vam primjer, Pašalić je nakon tri mjeseca dobio ponudu, otišao je nakon šest mjeseci.

U Hajduku je godinu i pol dana, što je rekord u posljednjih petnaestak godina. Je li taj period prekratak da bi se ocijenio trenerov učinak?

– Ruka nekog trenera mora se vidjeti nakon kratkog perioda, već nakon nekoliko mjeseci. Sve ostalo su priče za malu djecu i opravdanja.

Nedavno je o tome govorio Slaven Bilić, koji smatra da trener tek nakon dvije sezone može dati najbolje u klubu kojeg trenira.

– Ma, njemu sve čestitke. Kad je bio kod nas vrijedio je dvije godine, pa nije bio dobar, svi su čekali da ode... Čovjek je prvi u Turskoj, to je senzacija, uspjeh svih nas, nama trenerima reklama. A nama je smetala njegova gitara, brada... Slaven Bilić je top.

Tudor je dao zanimljivo viđenje huliganskih ispada, osvrnuo se na događaje na utakmici Hajduk – Rijeka u Dugopolju, ali i na one u Milanu na utakmici Italija – Hrvatska.

– Bilo je jako ružno, posebno oni stolci što su letjeli oko Kekove glave. Ne želim braniti huligane, mali ih je broj. Čitam "osramotili nas u Milanu". Bacili su 15-20 baklji, zar je to toliko sramoćenje u odnosu na ono što se događa u državi u kojoj svakih pet dana, zbog pljački, političari idu u zatvore?

Pojasnio je odnose pristaša Hajduka i Rijeke. 

– Veliko je suparništvo i mržnja među navijačima Hajduka i Rijeke, javno sam već govorio o mržnji koju smo osjetili na gostovanju u Rijeci. Taj navijački odnos kulminirao je u Dugopolju, na ružan način koji treba osuditi. Ono sa stolcima je bilo pretjerano. Ili ono što je bilo u Zadru. Čovjek je bacio upaljač, skandirali su što su skandirali i sad je to skandal. Ne želim da ispadne kako branim huligane, osuđujem one što bacaju. Ali, navijanje, buka... Ili baklje. Znam da su zabranjene, pričam kao laik. Ne vidim ništa loše u bakljama, osim ako su bačene na teren.

Bio je Tudor iznimno govorljiv, kao rijetko kada. Prisjetio se Hrvoja Maleša.

– On je za mene heroj. Boli me što Maleš nije primjer ostalima, on je borac za pravdu i poštenje. I nije mi jasno kako netko o njemu može ružno govoriti, stavljati ga u negativan kontekst. 

Potvrdio je da je malo nedostajalo da početkom sezone napusti Hajduk.

– Moj odlazak u La Speziju bila je gotova stvar, igrači su to znali. Osjetio sam na treninzima da igrači misle da idem, a onda sam donio odluku da ostajem u Hajduku. Odlučio sam se na to iz svojih razloga, vrijeme će pokazati je li to bila dobra odluka.

Svi planovi su mu vezani za Hajduk, ali konačni cilj se zna

– Odlazak u Italiju je moj cilj, jako je cijenim. Razina nogometa je pala, ali i dalje je talijanski nogomet priča za sebe.

U međuvremenu se može nadati da će njegov Hajduk biti još jači.

– Dovodimo koga možemo dovesti. Ovakvim načinom financiranja teško ćemo ići dalje. To znaju svi, i ljudi koji vode. Dok ne dođe netko tko je pravi, tko će donijeti novac ovo je najbolje rješenje.

Pogled u poljudsku budućnost nije donio svijetle vizure.

– Bilo bi mi najdraže, vezano uz momčad, da mogu reći pozitivno, ali, na žalost, nedavno sam na utakmicama kadeta i pionira Hajduka i Dinama vidio da u njihovim kadetima ima deset pravih igrača, a kod nas jedan. Kadeti su ti koji omogućuju tko će kroz tri-četiri godine biti dominantan. Tako je u svim kategorijama, prije je u mlađim reprezentacijama bilo nekoliko igrača iz Hajduka, par iz Dinama, dio iz Osijeka, dio iz Rijeke. A danas je Moro iz Solina u Dinamu, tri-četiri iz Osijeka su u Dinamu, isto tako iz Rijeke, i oni su u Dinamu. Ta priča nije dobra za Hajduk, to su naši glavni problemi.

>> Leko: Tudor će biti veliki trener, a Kovač mi se sviđa jer gura svoj film

Komentara 1

LA
laki13
17:01 30.12.2014.

sada očekujem pljuvanje po Tuši od maminjovih šampona za intimnu njegu š....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije