15.02.2015. u 14:00

Brodosplit radi sofisticirane brodove za Rusiju, tu su Ericsson Nikola Tesla, Đuro Đaković, Galeb, Končar, M San, IGH, King-ICS, Montmontaža, Plinacro, RIZ-odašiljači, TDR, Gredelj, Uljanik, Gavrilović, Ina

Hrvatski gospodarstvenici neće odustati od odlaska na Rusko-hrvatski gospodarski forum u Moskvi unatoč kritikama naših euroatlantskih saveznika (SAD). Od kada je reagirao Kenneth Merton, veleposlanik SAD-a u Zagrebu, broj prijavljenih tvrtki porastao je sa 80 na 100. Nije to inat, nego podatak koji najbolje govori da naši u Moskvu idu iz nužde. I ne idu zbog političkih razloga, nego radi poslova.

Riječ je o tvrtkama koje mogu preživjeti samo ako izvoze. Odjeknulo je kada se i šef oporbe, Tomislav Karamarko odmah složio s Amerikancima da je neprimjereno ići u Moskvu. Mnogi će mu zamjeriti tu “nesuverenističku” izjavu, no u drugom je planu ostala njegova poruka da “puno zemalja EU ima dobre gospodarske odnose s Rusijom, ali morali smo obaviti dobru diplomatsku pripremu”. To da je hrvatska Vlada mogla sudjelovanje na forumu u Moskvi bolje obrazložiti saveznicima, mogla je, no to treba pripisati već poslovičnom nesnalaženju Vlade. Verzirani diplomati predvidjeli bi da će doći do problema. Forum se pripremao mjesecima, a kada su se zaoštrile političke okolnosti oko Ukrajine, MVP je trebao obaviti razgovore s političkim saveznicima. No nije, pa je to, tek sada, obavio operativni organizator puta, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je “iskomunicirao” s Mertonom.

Argumenti veleposlanika SAD-a kažu da su Amerikanci svjesni da sankcije imaju negativan učinak na poslovne interese – “ali SAD i EU zajednički priznaju kako je ekonomski pritisak najbolje sredstvo da se osigura smirivanje stanja i političko rješenje krize”. Stoje i ti argumenti premda i Merton zna da RH nije industrijska sila zbog koje bi sankcije mogle propasti (možda im više smeta što je forum i investicijska konferencija). Jer, Hrvatska nije prva koja šalje poslovnjake u Moskvu. U Moskvi je već održan isti takav forum sa Šveđanima i Norvežanima. Bit će da su bolji diplomati jer saveznici se nisu bunili, kao u našem slučaju. Gledam listu tvrtki koje idu u Moskvu, većinom industrijalci: splitski AD Plastik ima u Rusiji tri tvornice automobilske opreme, Adria Winch proizvodi opremu za naftnu i brodograđevnu industriju, Agrofructus ne može izvoziti voće, ali može džemove i marmelade, koje nisu pod sankcijama. Brodosplit radi sofisticirane brodove za Rusiju, tu su Ericsson Nikola Tesla, Đuro Đaković, Galeb, Končar, M San, IGH, King-ICS, Montmontaža, Plinacro, RIZ-odašiljači, TDR, Gredelj, Uljanik, Gavrilović, Ina. Mnogo malih i srednjih metalskih poduzeća...

Gospodarstvenici znaju da će sankcije, kao politički proizvod, prije ili kasnije biti ukinute. Zanimljivo je da su Vlada (SDP), Vrdoljak (HNS) i HGK Luke Burilovića (HDZ) reagirali jednako na kritiku štiteći naš interes. Hrvatska jest članica EU i NATO-a i treba poštovati sankcije, ali moramo se brinuti i o našim gospodarskim interesima. Forum u Moskvi nije izabran slučajno i zbog politike. Kada je MVP tražio da naši izvoznici naprave listu želja koja su im tržišta prioritet u 2015., odgovor je glasio: Rusija, Turska, zemlje Magreba, SAD, Kanada, Indija, Australija, Vijetnam, Kuvajt. Rusija je naše osmo po veličini izvozno tržište. U 11 mjeseci 2014. robna razmjena iznosila je 1,11 milijardi eura, od čega je 260 milijuna naš izvoz, koji je rastao 9 posto. Te su brojke važne za Hrvatsku u recesiji. Samo neka diplomacija odradi kontrolu političke štete! To im i jest posao.

>> Kalašnjikovu ne smetaju ni sankcije ni pad vrijednosti rublja

Komentara 18

Avatar Sidewinder
Sidewinder
16:47 15.02.2015.

Rusija je nerazvijena nestabilna zemlja konja pruža mogućnost visokog dobitka uz visok rizik od propasti uloženog novca. Toga je svjestan svaki ulagač.

AM
amky1
16:36 15.02.2015.

Mi bi trebali prekinuti veze sa svima s kim su ameri u sukobu. Bit ćemo država bez izvoza, uzimat ćemo kredite od amera i MMF-a, plaćati im kamate, dati im banke, energetske tvtke ... Al bitno je da oni neće imati prigovora.

NV
novo vriijeme
14:06 15.02.2015.

Neće sankcije propasti ali će propasti 100 Hrvatskih tvrtki , ratovi se vode zbog novaca, pa i ovaj u Ukrajini a naši političari ga vode uvijek na našu štetu Možda Ivo i Vesna imaju koristi od naših firera koje smomo ilegaln o poslali u Ukrajinu ali mi sigirno nemam, a sudeći po reakciji EU ovo je samo naša muljaža i nisu je naručili ni Obama, ni Merikel, ni masoni ni trilaterala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije