BITKA ZA ZADAR

Neizvjesni izbori: Kontra stranačkih kapitalaca ide urbana lista, žele vratiti Zadar Zadranima

Zadar: Održan sastanak gradonačelnika Dukića s ministrima Bačićem i Erlićem
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
27.10.2024.
u 12:26

Zadar će po prvi puta iznjedriti i “urbanu listu” koja uz zamrli društveni život želi vratiti duh “gradu duhova” odnosno život u staru gradsku jezgru koja je pretvorena u spavaonicu za turiste i potpuno je iseljena od građana.

U bitku za Zadar idu najpoznatija stranačka imena poput HDZ-ovog ministra Šime Erlića i SDP-ove Sabine Glasovac, a na ovim izborima suprostaviti će im se osim Ričarda i “urbana lista” koja želi Zadar vratiti Zadranima? HDZ je na prošlim lokalnim izborima tijesno dobio i gradonačelnika i župana, ali je prvi puta izgubio gradsko vijeće, a što bi moglo presuditi Branku Dukiću u namjeri da dobije treći mandat.  

Šime Erlić, navodno, ne bi mijenjao ministarsku za gradonačelničku fotelju, no o tome će navodno odlučiti suđenjima opterećeni, ali i dalje najmoćniji zadarski HDZ-ov šef Božidar Kalmeta. - Hoćete li se Vi kandidirati za gradonačelnika - upitao je Večernji list Kalmetu i odgovor nije dobio. Još “zanimljiviji“ (ne) odgovor na upit o nastavku karijere i o iznenađujućem uspjehu s prošlih izbora s čak sedam mandata u GV dobili smo od Ričarda (Enia Mestrovića. - Dragi večeras me podsjeti, u maslinama sam - napisao je Ričard.

Iz Akcije mladih tvrde da oporba konačno može i mora postati izvršna vlast. - Uvijek postoji opcija ujedinjenja protiv zla ako nam je svima boljitak zivota u gradu prioriteti. Nažalost iskustvo s prošlih izbora je pokazalo da u Zadru postoje stranke kojima je bitniji nacionalni rejting i ideološke teme koje samo sve više guraju ovaj grad u ponor, od reformatorskih tema i prijedloga koji bi nas izvukli iz ove kaljuže  - tvrdi Ante Rubeša iz AM. SDP će izgleda na izbore sam.  

- U gradskom vijeću formalne oporbene i stabilne većine nikad nije ni bilo. Djelovali smo kao oporbeni klub i ni na čiju podršku nismo mogli računati. To mogu pripisati njihovom političkom neznanju, neiskustvu i naivnosti. Svatko od nas ima odgovornost, a na njima je da podnesu račune za sve što su izglasali u dogovoru s HDZ-om - odgovorio je Daniel Radeta predsjednik zadarskog SDP-a, vjerojatni kandidat za gradonačelnika koji špekulaciju da će im kandidat za županicu biti Sabina Glasovac, nije potvrdio.

VEZANI ČLANCI:

Zadar će po prvi puta iznjedriti i “urbanu listu” koja uz zamrli društveni život želi vratiti duh “gradu duhova” odnosno život u staru gradsku jezgru koja je pretvorena u spavaonicu za turiste i potpuno je iseljena od građana. Nezavisni Marko Vučetić predsjednik zadarskog gradskog vijeća na prošlim izborima, uz Ričardovu nezavisnu listu otvorio je vrata nezavisnom političkom djelovanju u Zadru. On tvrdi da je oporbena većina u GV u četiri godine uspjela i selu i svijetu pokazati koliko je pod HDZ-om Zadar zapravo zapušten .

- Svi moji politički izlasci bili su isključivo nezavisni, takvi će i ostati. Na ovim lokalnim izborima, sve stranke centra i ljevice će, ako su mudre, koalirati. Strankama u ovom trenutku smetaju nezavisni pojedinci, štoviše, oni su im štetni. Traži se drugačija strategija, a za mene tu, zato što to tako vidim, nema prostora za djelovanje. Istina je da je političko buđenje Zadra probudilo i usnulu, gotovu umrtvljenu političnost kod sveučilišnih profesora, kulturnjaka, sportaša, poduzetnika i radnika. Tu vidim potencijal nezaustavljivog rasta. Nezavisna lista ima veće šanse dovršavanja političkih promjena u Zadru od političkih stranaka - tvrdi Vučetić.

>>> VIDEO Odlazak Ričarda sa sjednice gradskog vijeća

Komentara 2

US
USA
13:46 27.10.2024.

Kad cujem za akciju mladih i ove urbane liste koje samim nazivom vec zvuce elitisticki jer po njima su samo mladi ljevicari urbane provinijencije sposobni misliti i zeljeti napredak, a svi ostali su seljacine. Zadar je zahvaljujuci Kalmeti u dvadeset godina postao ozbiljan grad, 90% cesta je nanovo asfaltirano, grad se prosirio u svim smjerovima, od Borika do centra uz obalu izgleda kao da si u Miamiju. Infrastrukturno ste napredovali kao nitko. Da vama covjek da glas valjda bi poluotok otplovio od muke. Iako realno vlada gradjevinski kaos jer se gradi izvan Zadra bez reda i plana, a gradjevinska mafija u sprezi sa lokalnom vlascu radis to hoce

SP
Sparks18
14:05 27.10.2024.

Richard u maslinama, taj se u zivotu nije oznojiti od rada, samo od lokacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije