virusi

Nema novih oboljelih, gripa se u Hrvatskoj očekuje početkom godine

Cijepljenje gripa
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
06.12.2014.
u 07:00

I u Europi se zasad bilježe tek sporadični slučajevi gripe. Nema veće aktivnosti virusa gripe, kaže dr. Marijan Erceg iz HZJZ-a

Tri dana nakon prvog ovosezonskog slučaja gripe u Hrvatskoj nema novih oboljelih, potvrdila nam je ravnateljica HZJZ-a dr. Tamara Poljičanin. U uzorku bolesnice sa simptomima gripe, koja se javila u Kliniku za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević“, u utorak je utvrđen virus influence tipa A/H3.

– Nema veće aktivnosti virusa gripe, očekujemo je početkom godine, kada ljudi budu više putovali i miješali se – objašnjava dr. Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a. I u Europi se zasad bilježe tek sporadični slučajevi gripe.

Građani se mogu i dalje cijepiti, kod izabranog doktora ili u zavodima za javno zdravstvo. Posljednjih godina manje se cijepe, pa i zato što nekoliko godina nije bilo prave epidemije. Iz HZJZ-a cijepljenje preporučuju, osobito rizičnim kupinama za koje je ono besplatno.

Ono se preporučuje svim starijima od 65, kroničnim bolesnicima (plućnim, srčanim, bubrežnim, jetrenim, metaboličke…) neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. s malignim bolestima) ili zbog terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe, te zdravstveni djelatnici.

>> Nakon što su primili cjepivo protiv gripe, u Italiji umrlo 13 ljudi

Komentara 1

NV
novo vriijeme
08:53 06.12.2014.

Sa novim zakonom o radu koji ne štiti od otkaza kod bolovanja hrvatska će postati fenomen u kojem uopće nema gripe među zapolenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije