Suhe slavine

Nema poskupljenja vode, uvodi se samo kuna naknade na razvoj!

'18.01.2012., Ogulin - Suncan i topao sijecanjski dan izmamio brojne Ogulince na setnju sredistem grada. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
03.01.2013.
u 11:29

Dosad takve naknade za razvoj nije bilo i na tu se kunu PDV ne obračunava, a novac je strogo namjenski – tvrdi direktor Zdravko Paušić

Odluka o poskupljenju vode donesena je na temelju dezinformacija. Istina je da posljedice nemara i nestručnosti gradskih struktura snose građani, pa će na kraju Ogulinci piti najskuplju vodu u okruženju, čak dvostruko skuplju od one u Karlovcu – kritika je Daniela Vukelje iz SDP-a, voditelja Savjeta za Ogulin, kojim proziva ogulinsku vlast i čelnike Vodovoda i kanalizacije.

Tvrdi da je odluku o novoj cijeni vode predsjednik gradskog vijeća Milan Sabljak obrazložio kao 10-postotno poskupljenje.

 Novi i izračun

 No, njihove računice govore da je povećanje znatno veće.

 – Ako je poskupljenje jednu kunu po prostornom metru, a stara je cijena bila 6,58 kuna, to znači da je poskupljenje više od 15 posto. Nije točno ni da će Vodovod i kanalizacija povećati prihod za pola milijuna kuna. Na temelju lanjske isporučene vode povećanje će iznositi oko 800.000 kuna. Iza svega stoji namjera gradske vlasti da tiho, u vrijeme blagdana, provede ovu odluku i građane dovede pred gotov čin – zaključuje Vukelja.

Osim zbog vode, iz SDP-a optužuju i za loše odluke oko kanalizacije. Građane upozoravaju da već snose, a i u budućnosti će snositi posljedice loše vođenog posla i rasipanja novca. Zbog kašnjenja radova Vodovod ne može ubirati naknadu za kanalizaciju, pa ni otplaćivati kredit za izgradnju.

Tako otplata kredita, čija rata iznosi 1,3 milijuna kuna, "pada" na teret gradskog proračuna.

 S druge strane iz Vodovoda poručuju da su dezinformacije podaci koje plasira SDP, a ne njihova tvrtka.

 Samo za Ogulince

 – Zaista ne znam na temelju čega su u SDP-u izvukli ove zaključke. Istina je da voda uopće ne poskupljuje, nego se uvodi kuna naknade za razvoj. Na tu kunu se ne dodaju nikakvi drugi nameti, pa ni PDV, a sav novac bit će iskorišten strogo namjenski – tvrdi Zdravko Paušić, direktor Vodovoda i kanalizacije te dodaje:

 – Nije točno ni da ćemo zaraditi 800.000 kuna jer je naknada uvedena samo za područje Ogulina, koji je prošle godine potrošio 450.000 kubika vode. Dakle, ako uspijemo naplatiti i posljednji prodani kubik, što je teško za očekivati, naš prihod nikako neće biti veći od 450.000 kuna. Bilo bi bolje da su se sjetili kako smo prošle godine gubitke vode u sistemu uspjeli smanjiti za čak 30 posto i tako doći do značajnih ušteda – zaključuje Paušić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije