GORIČAN

Nema pravila, travu su na more preko granice počele nositi i žene

droga
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
07.07.2010.
u 16:42

U Goričanu najviše se zaplijeni marihuane, od stranaca, u turističkoj sezoni. Saša Sović i Ivica Goričanec obavili su gotovo 50 posto svih zapljena prošlih godina.

– Oči su Australcu bile suzne i širom otvorene. Izgledao je kao hipi, neobrijan i zapušten. Kad sam ga pitao ima li marihuanu, zastao je, pogledao curu. Vidio sam da drhti. Rekao sam mu da sumnjam da ima nešto. Sam je izvadio omot, znao je da sam ga skužil – opisuje Saša Sović, granični policajac na prijelazu Goričan II, na autocesti Zagreb – Budimpešta, svoju posljednju zapljenu.

 I zapušteni i uglađeni

Australac (27) je kod sebe imao plastičnu vrećicu sa 11,4 grama marihuane, u drvenoj kutiji, iza suvozačkog sjedala, kaže Krunoslav Gosarić, glasnogovornik međimurske policije. Upravo je Saša Sović jedan od nekoliko graničnih policajaca s najboljim „njuhom“. Uz njega ponajviše zapljena imao je Ivica Goričanec (35).

– Njih su dvojica u posljednje dvije godine imali gotovo 50 posto svih zapljena – kaže Gosarić.

Čak 95 posto zapljena droge vezano je uz turističku sezonu, slažu se Saša i Ivica. Uglavnom su to (mlađi) stranci, koji bi na Jadranu „sfrkali“ koji joint, a Australac je bio samo uvod u sezonu zapljena u Goričanu. No nisu svi zapušteni, hipici, rokeri… Poopćivanje nije poželjno za graničnog policajca.

– Uhvatio sam 38-godišnjeg Poljaka s kokainom. Godište uopće ne mora igrati ulogu. Bio je sa ženom i društvom, sve je bilo normalno. Ali imao je pepeljastosivo lice – kaže Goričanec.

 Nema pravila

 – Nema tu pravila. Bio je Mađar s dva prijatelja i majkom! Gospođa je počela histerizirati, da je njezin sin dobar, da ne bi on imao joint. Ali ga je imao – objašnjava Saša u kakvim sve situacijama pronalaze drogu. Ima i žena s drogom, dodaje Ivica, osobito Njemica.

Najvažnije je uvjeriti ih da dobrovoljno predaju drogu. Jer koliko god bili uvjereni, policajcima nije uvijek lako pronaći mjesto na kojem je skrivena.

– Kad ih izdvojimo, pitamo ih imaju li drogu i hoće li je dobrovoljno predati. Napomenemo im da ćemo ipak pregledati. Stoga je u većini zapljena droga predana dobrovoljno. Po potrebi, ako sumnjamo na sintetičke droge ili heroin, poziva se i pas – objašnjava Goričanec.

Ponekad trebaju i sami pronaći drogu.

– Ulovio sam u siječnju kamiondžiju s pet grama marihuane. Kad je iz novčanika vadio osobnu, vidio sam koncem izvezen oblik lista marihuane. Pitao sam ga puši li marihuanu. Počeo je drhtati. Ušao sam u kabinu i u džepu jakne pronašao sam omot – kaže Saša Sović.

Ove godine na graničnom prijelazu Goričan II imali su četiri zapljene, no tek počinje turistička sezona. Najviše je zapljena bilo 2007. godine, čak 56. Godinu prije toga bilo ih je 46. Nakon toga, situacija se donekle primirila. Godine 2008. bile su 24 zapljene, a 25 lani.  

Ključne riječi

Komentara 6

JI
jimbeam
17:12 07.07.2010.

Jad i bijeda,vataju ljude s malo trave,a puštaju šlepere cigareta i pobiru lovu!

Avatar Gustav
Gustav
17:27 07.07.2010.

Bas su našli gdje ce naci drogu (kod turista) a tamo gdje je ima u vecim kolicinama ne pitaju ima li droge !

MU
mala ulica
22:49 07.07.2010.

Kada su tako dobri cudi me da u hrvatskoj ima toliko narkomana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije