OPERACIJE Gotovo 300 vojnika u misiji ISAF

Nema pritisaka za veći angažman u Afganistanu

02.04.2009.
u 19:34

Hrvatska trenutačno sudjeluje u mirovnim operacijama UN-a i NATO-a sa 424 vojnika, od kojih je gotovo 300 u Afganistanu. Prema Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2006.-2015., u sljedeće četiri godine taj bi broj trebao porasti na 700, a iako još nema takve odluke, pretpostavlja se da bi ih od toga u Afganistanu moglo biti do 500.

Izvrsne ocjene
Vojni predstavnik RH pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić kaže kako nema pritisaka na povećanje hrvatskog angažmana u misiji ISAF, pa čak niti prijedloga da Hrvatska to učini.

– To nije način na koji NATO funkcionira. Postoje konzultacije na kojima se iznose problemi ili planovi, a saveznici sami preuzimaju odgovornost i kažu na koji će način sudjelovati u rješavanju određenog problema ili provođenju nekog plana – kaže Lovrić.

Da su pripadnici Oružanih snaga po svojim sposobnostima ravnopravni kolegama iz drugih zemalja članica pokazuju i izvrsne ocjene koje dobivaju za sudjelovanje u mirovnim operacijama, a pogotovo za ono što su pokazali u misiji ISAF u Afganistanu, najznačajnijoj operaciji NATO-a. Hrvatska je u tu misiju krenula 2003. godine s vodom vojne policije od tridesetak ljudi, da bi trenutačno u toj misiji sudjelovala s gotovo 300 vojnika raznih specijalnosti, među kojima je nekoliko timova za obuku afganistanske vojske, a takvi su timovi najviše na cijeni.

Hrvatska treba i dalje raditi na kvaliteti vojnika koje šalje u misije, kao što je to činila dosad kada je u Afganistan slala specijalizirane postrojbe, od vojne policije do timova za obuku.

Novi plan razvoja OS-a
Uskoro bi u misiju ISAF trebao otići prvi multinacionalni tim za obuku u kojem su američki i hrvatski vojnici pod zapovjedništvom hrvatskog časnika, što dovoljno govori o tome koliko SAD i NATO cijene sposobnosti hrvatskih kolega. Dosadašnji partnerski ciljevi, kojima se određuje razvoj sposobnosti pojedinih postrojbi, postaju ciljevi snaga i oni će biti podloga za novi Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje od 2010. do 2020. godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije